Foto: Berend de Vries

Debatteren met de gemeenteraad, overleggen met onderwijsinstellingen, meedenken met gebiedsontwikkeling of in gesprek gaan met buurtbewoners? Een wethouder doet het allemaal. Het is een uitdagende en vooral bijzondere baan die behoorlijk wat van iemand vraagt, maar ook een schat aan veelzijdige ervaring, kennis en inzicht oplevert. Bij Geerts & Partners werken we dagelijks met (voormalig)-wethouders en -bestuurders en weten we wat ze in huis hebben. Een wethouder die afzwaait is wat ons betreft een aanwinst voor elke organisatie. Omdat het voor veel werkgevers buiten het publieke domein – maar zeker ook binnen dat domein – een ongrijpbaar beroep blijft, laten we voormalig wethouder Berend de Vries van Tilburg en voormalig wethouder Rodney Weterings van ’s-Hertogenbosch en Tilburg aan het woord in een korte blogserie. Zij delen hun visie op het wethouderschap en leggen uit waarom een afzwaaiend wethouder of oud-bestuurder dankzij zijn of haar opgedane ervaringen juist waarde kan toevoegen aan organisaties. In deze blog leest u het verhaal van Berend de Vries.

De rol van wethouder wordt steeds complexer

Berend de Vries sinds 15 mei 2021 werkt hij als concerndirecteur Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen bij de gemeente Utrecht. Hij draagt de verantwoordelijkheid voor de realisatie van de organisatiebrede ambitie om gezond stedelijk leven voor iedereen te realiseren binnen thema’s zoals stedelijke ontwikkeling, wonen, werk en economie, klimaat en mobiliteit.” Voormalig wethouder van Tilburg sinds 2010 Portefeuille: economie, circulaire economie, ruimtelijke ordening, energietransitie, citymarketing, BrabantStad. Verantwoordelijk voor projecten als Spoorzone, Piushaven, Veemarktkwartier en Stappegoor. Eerdere portefeuilles: grondzaken, wonen, duurzaamheid, milieu, bestuurlijke vernieuwing, P&O en internationale samenwerking.

Inhoudelijk sterk en een breed netwerk

“Besluitvaardig zijn, flexibel en koersvast. Dat is wat je als wethouder nodig hebt. Daarnaast moet je goed kunnen schakelen met allerlei typen mensen. Van gesprekken met bewoners over een sociaal woningbouwproject tot ministers. Dat leer je niet van tevoren, die ervaring doe je op tijdens het werk.

Wanneer je wethouder bent, kom je – vanuit je specifieke portefeuille – in aanraking met verschillende onderwerpen, dossiers en organisaties. De inhoud is divers en heel breed. Je hebt daarom een helikopterperspectief nodig, maar je moet ook sterk op de inhoud van je dossiers zitten. Je bouwt een breed netwerk op en ziet veel. Het is natuurlijk sterk afhankelijk van de context waarin je werkt, maar elke wethouder die het ambt verlaat, doet dit met een behoorlijk stevig netwerk. Dat neem je automatisch mee in de rest van je carrière.

Besluitvaardig zijn, flexibel en koersvast. Dat is wat je als wethouder nodig hebt.

Ieder een eigen stijl van leidinggeven

Elke wethouder is verschillend en heeft een andere managementstijl. Die ontwikkel je door tijdens je ambtsperiode. In mijn geval was ik vanuit de inhoud gemotiveerd en een partner voor mijn ambtelijke teams. Met hen werkte ik nauw samen vanuit verschillende rollen, maar altijd vanuit gezamenlijke verantwoordelijkheid en lol. Ik had een coachende stijl. De teams kregen veel ruimte. Zij hadden vaak de diepgaande expertise die nodig was bij bepaalde domeinen. Ik keek naar het bredere perspectief. Hadden ze me nodig, dan stond ik naast ze. Dat wisten ze.

Meer participatieprojecten en ingewikkelder takenpakket

De rol van de wethouder is de laatste jaren stukken complexer geworden. Onder meer door decentralisaties waardoor vooral wethouders in het sociaal domein extra en ingewikkelder taken hebben gekregen. Het is dus belangrijk dat je echt een visie hebt op die vraagstukken. Daarnaast leggen overheid en gemeenten steeds meer de nadruk op participatie van de burger. Dat betekent dat je de dialoog aan moet kunnen gaan om samen met belanghebbenden een koers te bepalen. Ook dat zijn vaardigheden die je moet ontwikkelen. De aanleg van het Spoorpark in Tilburg is hier een goed voorbeeld van. Waar de aanleg van een park traditioneel ‘besteld’ zou worden, goedgekeurd door de raad en klaar, is het Spoorpark door middel van burgerparticipatie tot stand gekomen. Dat vraagt een hele andere opstelling van het bestuur. En dat moet je wél leuk vinden.

Wethouders: een diverse groep van individuen

Zoals ik al aangaf: wethouders zijn een enorm gemêleerde groep. Er zijn grote en kleine gemeenten, diverse politieke contexten waar je vandaan kunt komen en ook de achtergrond en bestuurskwaliteit van wethouders verschilt. De een heeft zich tijdens zijn eerdere loopbaan sterk gericht op het publieke domein, bestuur en verwante rollen. De andere komt vanuit een heel andere rol – vaak als betrokken burger – in de gemeenteraad en uiteindelijk in het ambt. Daartussen zitten dan nog eens tientallen variaties. Dat levert bij potentiële werkgevers vaak een stereotype beeld op van wethouders, waardoor ze niet goed raad weten met hun sollicitaties.

Benadruk je leiderschapskwaliteiten, je vermogen om snel tot de kern te kunnen komen en de interpersoonlijke vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens je ambtsperiode.

Ontwikkel een visie op je toekomst

Je zou denken dat voormalig wethouders erg gewild zijn op de arbeidsmarkt, maar juist door dat gemêleerde profiel zie je dat hun cv’s onder op de stapel worden gelegd. Terwijl je juist een achtergrond hebt die heel waardevol kan zijn in een organisatie. Je moet alleen wél zelf weten wat je wil en een visie hebben op hoe je je loopbaan wil inrichten na het wethouderschap. Wat helpt bij het solliciteren is om op je cv elementen uitlichten waar werkgevers iets mee kunnen. Benadruk je leiderschapskwaliteiten, je vermogen om snel tot de kern te kunnen komen en de interpersoonlijke vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens je ambtsperiode.

Neem een coach of adviseur in de arm

Het wethouderschap is fantastisch, maar ook snel voorbij. Als je geluk hebt, kun je drie termijnen door. Voor anderen zit het er na vier jaar op. Ze gaan er in die tijd vol voor en denken pas na over de volgende stap na de verkiezingen. Zonde, want je hebt veel te bieden en een gat in je cv is niet gunstig. Mijn advies? Benut de tijd tijdens je wethouderschap ook om na te denken over je nieuwe rol. Neem bijvoorbeeld een coach in de arm. Hoe zie je de rest van je carrière voor je? Een bureau als Geerts & Partners kent het publieke domein door en door en kan je goed helpen om richting te vinden.”

Nieuwsgierig wat wij voor u kunnen betekenen in uw weg naar een nieuwe baan? 

Neem contact op met Herbert Zilverentant

Wat is Appa-begeleiding?

Professioneel, discreet en kundig. Zo kunnen we onze Appa-begeleiding noemen. Wanneer u als voormalig politiek bestuurder, wethouder, burgemeester of gedeputeerde uw ambt neerlegt, opent zich een wereld van carrièremogelijkheden. Samen geven we uw traject naar een nieuwe functie vorm. Uiteraard toegespitst op waar uw interesses en competenties liggen. We begeleiden, ontzorgen en adviseren. Met onze geaccrediteerde Appa-begeleiding solliciteert u effectief en voldoet u ook volledig aan uw verplichting tot re-integratie.

Benieuwd naar de ervaringen van anderen? Lees meer op onze casepagina