De avonturen van Ad Anthonissen – speelveld – tip 1

Raadsgriffier in hart en nieren

De Nederlandse vader van het huidige griffierschap, gedreven in het positioneren van de raad, secuur in alles wat hij zegt en doet en vooral een warm en positief mens met veel humor. Zomaar een paar karakteristieken die collega’s aan Ad Anthonissen toekennen. Hij is misschien wel de meest bekende raadsgriffier van ons land. Vanuit zijn bakermat Zundert reisde hij als interimmer door heel Nederland. Nu is hij met pensioen. We hebben hem uitgenodigd om zijn rijke kennis en ervaring te delen. Op weg naar het jaarcongres van de Vereniging van Griffiers neemt Ad Anthonissen ons in een serie artikelen mee op reis door zijn werkende leven als raadsgriffier. Reis je mee?

Hoe goed ken jij je speelveld?

Ad vertelt: Het begon voor mij allemaal in de gemeente Zundert in het mooie en gezellige Brabant. In Zundert groeide ik op, ben ik getrouwd, vader geworden én gepokt en gemazeld als gemeenteambtenaar op verschillende functies, de laatste tien jaren als gemeentesecretaris. Ik werkte er 27 jaar en dacht er nooit weg te gaan om elders te gaan werken. Toch maakte ik na herstel van een burn-out de overstap naar een commerciële functie als interimmer. Ik had geen idee wat me te wachten stond, maar heb de sprong gewaagd.

Interimmen was voor mij de perfecte manier om, nieuwsgierig als ik ben, in heel veel verschillende keukens te kijken. Hoe lief de dynamiek van het openbaar bestuur me ook is, het commerciële en ondernemende trok me ook. Als kostwinner en vader van drie jonge kinderen vond ik dat een heel spannende keuze. Maar als de burn-out me iets geleerd heeft is het dit: doe altijd wat je leuk vindt! Ben je niet gelukkig meer of vind je je werk niet meer uitdagend en leuk, ga dan wat anders doen.

Doe altijd wat je leuk vindt! Ben je niet gelukkig, ga dan wat ander doen

Ad Anthonissen

Dit advies heb ik al aan veel mensen gegeven. Ik investeer graag in mensen en geniet ervan om ze tot bloei te zien komen. Dat begint voor mij met een luisterend oor bieden, vragen stellen en een spiegel voorhouden. En als het even kan open ik de deur naar een andere functie elders. Die mogelijkheid heb ik dankzij een enorm netwerk aan interessante contacten dat ik in de loop der jaren heb opgebouwd. Aan dit netwerk besteed ik nog steeds dagelijks aandacht. Behalve dat ik het oprecht leuk vind om nieuwe mensen te leren kennen en te volgen hoe het met ze gaat, zijn ze voor mij een onschatbare bron van interessante informatie.

Als raadsgriffier is het heel belangrijk om te weten wat er speelt. Niet zomaar globaal maar heel precies.

Ad Anthonissen

Als raadsgriffier is het heel belangrijk om te weten wat er speelt. Niet zomaar globaal maar heel precies. Dat geldt om te beginnen voor je directe werkomgeving. Weet jij wat de mensen om je heen echt bezighoudt? Ik denk aan de griffiemedewerkers, aan fractievoorzitters, leden van de werkgeverscommissie en raadsleden. De burgemeester en secretaris waarmee je de bestuurlijke driehoek vormt. En wat vinden de inwoners van jouw gemeente van belang? Inwoners zijn de belangrijkste doelgroep, want daar werk je voor! Ik keek altijd naar zaken vanuit de bril van een inwoner/burger: wat zouden zij ervan vinden ?

Hoe kom je te weten wat er echt speelt? Heel simpel.

Stap 1: Doe nooit aannames.
Ze kloppen niet altijd en leiden vaak tot fouten, misverstanden en heibel.

Stap 2: Stel mensen individueel vragen in een persoonlijk gesprek.
Zo leer je veel en creëer je tegelijk een positie voor jezelf.

Als interimmer moet je natuurlijk snel weten hoe het met de mensen en de gemeente gaat. Dus behalve het praktische werk op de griffie in goede banen leiden, was gesprekken plannen het eerste wat ik deed wanneer ik aan een nieuwe klus begon. Geweldig leuk, vond ik dat. Allereerst omdat ik de mensen waarmee ik samenwerkte mijn oprechte aandacht kon geven. Ten tweede omdat ik daardoor in korte tijd veel belangrijke informatie verzamelde over wat voor hen relevant was; zowel persoonlijk als in het werk dat gedaan moest worden. Zo investeer je duurzaam in de relaties met de mensen om je heen. Een betere fundering voor een goede samenwerking en sterke positie van de gemeenteraad en jezelf kun je niet leggen.

Tip 1 – Speelveld

Neem de tijd voor een serie persoonlijke gesprekken om je speelveld als raadsgriffier in kaart te brengen. Of je ergens net begint of al langer werkt, maakt niet uit. Noem het dan een tussenevaluatie, of doe het direct na de installatie van een nieuwe raad. Maar doe het en geniet ervan. Als raadsgriffier doe je prachtig mensenwerk voor de inwoners van jouw gemeente.

Meer van Ad

Ad Anthonissen maakte in al die jaren voor ieder gesprek een passende vragenlijst. Wil je daar mee over weten, dan mag je hem altijd bellen. Contact opnemen met Ad. Wil je weten wat Ad nog meer aan kennis en ervaring te delen heeft? Volg dan De Avonturen van Ad Anthonissen op onze website. Elke maand plaatsen wij een nieuw artikel. Of laat je e-mailadres achter om na het plaatsen van de reeks, de bundel met alle artikelen te ontvangen:

De bundel van Ad ontvangen?

Laat hier je gegevens achter:

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.