Startbekwaam MBO-docent in één jaar

Dankzij een compleet loopbaanpakket

Binnen een jaar doceren in het mbo-onderwijs, uit welk vakgebied je ook komt: het kan. Onderwijstransfertraject 3T en Geerts & Partners Zij-instroom bieden daarvoor alle handvatten. Ze bundelen hun krachten met een duaal traject en loopbaanbegeleiding. “Je maakt een mentale draai, dus dan is het belangrijk dat je je op alle aspecten gehoord voelt”, onderstreept 3T-eigenaar Hans Klerks het belang van de samenwerking met Geerts & Partners.

Snel instromen, snel bestaanszekerheid

Je wilt een omslag maken in je carrière, op zoek naar meer werkplezier of bestaanszekerheid. Maar vier jaar investeren in een nieuwe opleiding? Dat zie je niet zitten. Met het 3T-onderwijstransfertraject verwerf je in één jaar het Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) en ben je startbekwaam als mbo-docent. Bovendien is het een modulair traject, waardoor je snel kunt instromen. “Binnen een jaar een heel nieuw beroep aanleren, waar zie je dat in Nederland nog meer?”

Door het lerarentekort is de vraag naar docenten groot. 85 procent van de 3T-cursisten komt aan een functie in het onderwijs. 75 procent krijgt zelfs al tijdens het traject een baan aangeboden. “Mbo is momenteel de belangrijkste scholing, want er is een schrijnend tekort aan mensen in de meest urgente markten, zoals zorg, bouw en energietransitie.”

Professionals die aanvoelen wat je nodig hebt

Maar het onderwijstransfertraject én het vak zelf mogen niet onderschat worden. “Je moet er een jaar stevig tegenaan”, benadrukt Klerks. “En het docentschap doet misschien wel het meest een beroep op alle aspecten van jouw persoonlijkheid. Kennis, kunde en veel breder. Stel: je komt uit een ander domein. Dan moet je een enorme mentale draai maken. Om dat te begeleiden, heb je professionals nodig die aanvoelen hoe iemand kan slagen in het onderwijs. Geerts & Partners heeft die.”

Daarom sloegen 3T en Geerts & Partners de handen ineen om een compleet loopbaanpakket aan te bieden: theorie, praktijk en coaching. Onderwijskundig kun je klankborden bij 3T, de aanbieder van het scholingstraject. Met de loopbaanbegeleider van Geerts & Partners plaats je alles in breder perspectief: waar sta ik en waar ga ik naartoe? “En Geerts & Partners biedt de helpende hand als je ergens tegen aanloopt. Je hebt zo altijd een aanspreekpunt, altijd iemand die jou weer op de rails krijgt. Door alle begeleiding is het traject haalbaar binnen één jaar.”

We bieden omscholingsmogelijkheden richting branches waar vraag is naar medewerkers. Op die manier weet je dat jouw omscholing daadwerkelijk zin heeft en dat er een baan uit voortvloeit. We dragen bij aan jouw ontplooiing en begeleiden je tijdens het omscholingstraject – Marcel van Bergen, programmamanager Zij-instroom Geerts & Partners

Meer dan twee plus twee

Er ligt een blauwdruk klaar voor zij-instromers die het onderwijs zien zitten. Bij 3T heb je vier routes om uit te kiezen:

  • beroepsgelieerd mbo-docent
  • docent in het voortgezet onderwijs
  • instructeur
  • onderwijsassistent

De aftrap is een intake: een screening waarbij je geschiktheid wordt getest en je een indicatie krijgt van je slagingskansen. Klerks wil je persoonlijk leren kennen. “Het is belangrijk om te kijken of mensen qua persoonlijkheid in het onderwijs passen. Je komt terecht in een hectische biotoop, met studenten die je grenzen verkennen. Je moet niet alleen weten hoeveel twee plus twee is. Je moet ook over coachingskwaliteiten beschikken en leren omgaan met sociale problematiek op de achtergrond. Stel dat een leerling vastloopt, waarom gebeurt dat?”

Jouw traject

Je gaat fulltime aan de slag op een werkleerplek en hebt één dag in de twee weken een cursusdag via 3T. Je reflecteert dan op je stage, maakt portfolio-opdrachten en werkt toe naar het bekwaamheidsassessment, dat je moet doorstaan om in één jaar als startbekwaam mbo-docent gekwalificeerd te worden. “In het begin ben je doodmoe na een paar dagen voor de klas. Het kost mentaal heel veel energie. Op den duur komt dat goed en krijg je routine.”

“Maar tijdens het acclimatiseren heb je behoefte aan begeleiding. Je wilt ook je verhaal vertellen. In die periode is de samenwerking met Geerts & Partners het belangrijkst: coachen, perspectief bieden. Geerts & Partners levert maatwerk – ieder traject is anders door het persoonlijke aspect – en doet er alles aan om te zorgen dat jij happy bent in je nieuwe beroep.”

Neem contact op met Marcel van Bergen

Nieuwsgierig wat zij-instroom voor jou kan betekenen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer blogs

Blogs
Wij gaan verhuizen! Stadhuisplein 75D, Tilburg

Wij gaan verhuizen! Stadhuisplein 75D, Tilburg

HR Event 2024

HR Event 2024

Blogs

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en evenementen.