Werkgeluk heb je zelf in de hand. Zo kun je het verbeteren

Door: Carin Meijer

Werkgeluk is een ongrijpbaar en heel persoonlijk fenomeen. Maar o zo belangrijk. Want zonder ga je het niet volhouden in je baan. Hoe zorg je dat je werkgelukkig bent? Hoe kunnen organisaties daaraan bijdragen? Carin Meijer, senior adviseur mobiliteit en vitaloog bij Geerts & Partners, gaat er in dit blog dieper op in. 

Als je werkgelukkig bent, haal je voldoening, plezier en motivatie uit je baan. Tot zover de uitleg die voor iedereen geldt. Carin: “Werkgeluk is heel persoonlijk en subjectief. Het draait om vragen als: Wat is voor mij belangrijk? Waar word ik blij van? Zet ik mijn talenten voldoende in? Past de bedrijfscultuur bij mijn normen en waarden?

Chef werkgeluk ben je zelf

Die vragen kun je alleen zelf beantwoorden. Carin: “Je bent zelf grotendeels verantwoordelijk voor je werkgeluk. Jij bent degene die weet of je plezier in je baan hebt en er iets aan kan doen als dat niet zo is. Eigenaarschap, noem ik dat. Stel je hebt een collega of leidinggevende waar het niet zo mee klikt. Hoe ga je hiermee om? Allereerst door je eigen gedrag onder de loep te nemen. Als dit geen effect heeft, schakel je hulp of advies in.”

Tips voor meer werkgeluk

Carin geeft een aantal tips, die je ook in je privéleven kunt toepassen. Want werkgeluk en gelukkig zijn in het leven gaan hand in hand. “Focus op wat er wel is en wees daar dankbaar voor. Gebruik positief taalgebruik. Geniet van de kleine dingen. Doe op tijd niks. Humor is belangrijk. Het zijn clichés, maar het mooie van clichés is dat ze meestal waar zijn”, zegt Carin. Specifiek voor werksituaties adviseert ze: “Doe regelmatig aan zelfreflectie en vraag jezelf af: Spreek ik mij uit? Geef ik bij mijn leidinggevende aan waar ik (werk)gelukkig van word?”

Werkgeluk draait om vragen als: Wat is voor mij belangrijk? Waar word ik blij van? Zet ik mijn talenten voldoende in? Past de bedrijfscultuur bij mijn normen en waarden?

Carin Meijer

Werkgelukkiger via vitaliteit en cultuur

Ook organisaties kunnen bijdragen aan werkgeluk via vitaliteit en cultuur. Denk aan concrete acties, zoals het faciliteren van samen sporten, een gezonde kantine, een frisse, lichte werkomgeving. Carin: “Maar bovenal gaat het om de cultuur. Daar kan geen gezonde kantine tegenop.” Cultuur zit volgens Carin in kleine dingen. “Aandacht en oprechte interesse. Een simpel gesprekje of een oprecht compliment kan iemands dag maken. Maar ook: zetten we iemand wel in op zijn talenten? Is er ruimte om extra taken te doen? Mensen willen gezien en gewaardeerd worden. Dat vertaalt zich naar werkgeluk.”

Ook organisaties kunnen bijdragen aan werkgeluk via vitaliteit en cultuur.

Zo helpt Geerts & Partners bij meer werkgeluk

Geerts en Partners helpt medewerkers in de publieke sector. Nog voordat iemand vastloopt in zijn baan met loopbaanadvies of een loopbaanscan. Carin: “Via coaching geven we inzicht in iemands kwaliteiten en behoeftes en werken we aan werkgeluk. Zodat iemand happy is in zijn baan.” Is iemand zijn werkgeluk kwijt, dan zijn er verschillende andere opties die Geerts & Partners biedt, waaronder het mobiliteitsdienstverband. Carin: “Met een maatwerktraject en persoonlijke begeleiding onderzoeken we waar iemand werkgelukkig van wordt en bieden we een nieuw perspectief.”

Kan je wel wat meer werkgeluk gebruiken?

Carin gaat graag met je in gesprek.

Neem contact op met Carin

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, inspirerende blogs, vacatures en evenementen.

Lees hier ons privacy statement