Ontdek met Marc Knaapen of interim-werk bij je past

Met een grote koffer vol werkervaring maakte Marc Knaapen zes jaar geleden de stap van gemeentesecretaris in dienstverband naar interim-manager. Maar welke competenties zijn nodig om deze stap te kunnen maken? Lees meer over de ervaring van Marc en ontdek of interim-werk bij je past.

Een kistje vol inspiratie

In zes jaar tijd deed Marc veel inspiratie op bij allerlei opdrachtgevers. Daardoor vindt hij het werk als interim-professional zo leuk. “In de loop van mijn carrière ontwikkelde ik een figuurlijke gereedschapskist. Bij een nieuwe opdrachtgever haal ik daar ervaring uit om de opdracht te kunnen uitvoeren. Maar ik stop er ook weer nieuwe dingen in. Zo vult mijn gereedschapskist zich steeds met nieuwe tools, die ik weer inzet bij een volgende organisatie.”

Past interim-werk bij mij?

Interim-werk past bij jou als je de volgende kwaliteiten en eigenschappen kunt afvinken:

  • Heeft een aantal jaren ervaring in het werkveld.

  • Kan problemen vlot in kaart brengen, creatieve oplossingen bedenken en snel resultaten boeken.

  • Maakt eenvoudig contact met anderen en is een warme collega.

  • Vindt een tijdelijke aanstelling geen probleem.

  • Kan zaken goed overdragen en makkelijk loslaten bij vertrek.

Interim-professional Koen van Veen werd interim-directeur bij de Gemeenschappelijke Regeling Bevelanden.

Button

Snel analyseren en schakelen

In tegenstelling tot een vaste baan is interim-werk altijd tijdelijk en heeft het een helder doel of een duidelijke opdracht. De tijd is schaars. Daarom is snel kunnen analyseren en schakelen een groot voordeel. “Maar niet voordat je in gesprek bent gegaan met de medewerkers, het bestuur en andere relevante personen.”

“Een grote fout is binnenkomen en direct vertellen wat er allemaal anders moet. Praten en luisteren is dus stap één: wat is het echte probleem en hoe lossen we dat op? Daarna volgt het analyseren en terugkoppelen aan de opdrachtgever en indien nodig een bijstelling van de opdracht.”

Een goede match

“Een interim-opdracht vraagt snel schakelen en flexibiliteit van de professional. Een sollicitatiegesprek voor interim-werk verloopt dan ook heel anders dan voor een baan in vast dienstverband. Het werkt veel meer twee kanten op. Door de juiste vragen te stellen kan je direct beoordelen of jouw kennis en ervaring passen bij de opdracht. Crisismanagement vraagt heel andere vaardigheden dan bijvoorbeeld het overbruggen van een sollicitatieprocedure.”

Een opdracht is succesvol als de lijntjes die ik heb uitgezet doorlopen als ik weg ben. – Marc Knaapen

Verbinding maken

Ervaring in het werkveld is noodzakelijk om als interim-professional aan de slag te gaan. Je moet tenslotte in een korte tijd een opdracht uitvoeren. Maar er zijn ook karaktereigenschappen die passen bij het interim-schap. Het moet in de aard van het beestje zitten om graag onder de mensen te zijn en contact te maken. “Verbinding maken met anderen, zonder dat je mensen echt goed kent. Dan ben je ook als ‘buitenstaander’ toch een onderdeel van het team.”

Persoonlijke noot

Als je de basisvaardigheden bezit en ervaring hebt in het werkveld, is het een kwestie van uitproberen. Gewoon doen, vindt Marc. “Dan kom je er vanzelf achter of deze manier van werken bij je past. En voeg dan een persoonlijke noot toe als je een opdracht afsluit. Een Limburgse vlaai uit mijn thuisomgeving doet het altijd goed.”

Ontdek of een interim-opdracht van Geerts & Partners bij je past? Bekijk hier de interim-profielen.

Neem contact op met Cille Meesters

Wil je meer weten over interim-werk?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.