4 goede redenen om te gaan ondernemen

Door: Titia Kroep

Overweeg jij de stap naar het ondernemerschap, vraag jezelf dan eerst af waarom je dit wilt. Dat lijkt misschien logisch, maar het is een vraag die veel starters overslaan. Daarom stel ik hem altijd als ik een coachingsgesprek in ga. Zo kom je er vanzelf achter of jij om de goede redenen wilt ondernemen.

De juiste motivatie is nodig voor succes

Mijn eigen reden om in 2012 de stap naar het ondernemerschap te maken, was het idee dat ik had. Ik wilde namelijk teamtrainingen geven in de natuur en ik vermoedde dat dit wel eens zou kunnen aanslaan. Ik werkte voor een gemeente en liet me outplacen via een mobiliteitstraject. Met een compagnon zette ik een bedrijf op. Later heb ik dit uitgebreid en ging ik ook zelfstandig als coach aan de slag.

Het ondernemerschap brengt je veel. Sommige mensen kiezen echter om de verkeerde reden voor een eigen bedrijf, bijvoorbeeld omdat er weinig aanbod is in vast werk. De onderneming is dan ‘uit nood geboren’. Dit is natuurlijk niet voldoende motivatie om een bedrijf succesvol te maken. En dus ook niet een goede reden om zelfstandig ondernemer te worden. Je moet het écht willen en het is handig als jouw omgeving ook achter je staat.

Goede redenen om voor jezelf te beginnen

Wat mij betreft zijn dit dé 4 goede redenen om zelfstandig ondernemer te worden:

1. Je hebt een goed idee

Heb je een goed idee waar je warm van wordt? Ga het dan gewoon doen. Het blijkt vanzelf of het werkt. Mijn idee om in de natuur teamtrainingen te geven, ontstond toen ik besefte dat iedereen het druk heeft. De natuur ontspant en biedt ruimte voor bezinning en reflectie. Ik heb het in de markt gezet en… het werkte.

2. Je waardeert autonomie

Werk je voor een baas, dan handel je soms enkel in het belang van het bedrijf. Als zelfstandige kun je zeggen: ‘Sorry, het past niet in mijn straatje, ik doe het niet.’ Of je kiest je eigen werkwijze. Het is als ondernemer makkelijker om dicht bij jezelf te blijven en een balans te creëren tussen geven en nemen. Twijfel je veel of sta je niet stevig in je schoenen, dan wordt het wel lastig. Maar je kunt het leren.

3. Je hebt honger naar kennis en ervaring

Van ondernemen leer je ontzettend veel, ook over jezelf. Ja, je gaat op je snufferd, maar je staat op en gaat door. In mijn werk als coach zie ik ondernemers die hier ontzettend goed in zijn, bijvoorbeeld mensen die jarenlang voor Buitenlandse Zaken op ambassades werkten. Zij zijn gewend om te netwerken en zich nieuwe materie snel eigen te maken. Deze werkhouding levert resultaat op, omdat zij gewoon gáán en snel leren. Die gedrevenheid vind ik inspirerend!

Meer weten over leren en creëren? Bestudeer de theorie van Davib Kolb

4. Je vindt verantwoordelijkheid en voldoening belangrijk

Als ondernemer ben je eindverantwoordelijk voor je eigen bedrijf en omzet. Je bepaalt en doet het uiteindelijk allemaal zélf. Ik krijg direct feedback van mijn opdrachtgevers. Ik leer daarvan en word beter in mijn vak. Dat geeft mij veel voldoening.

Doe waar je blij van wordt

Ga je ondernemen, dan is dit een belangrijke les: neem een opdracht alléén aan als het een goede match is tussen jou en de opdracht en opdrachtgever. Niets is zo vervelend als werk doen dat niet bij je past. Je bent niet voor niets voor jezelf begonnen! Dit geldt overigens ook voor een vaste baan. Ook die moet je alleen aannemen of houden als je er blij van wordt en je het gevoel hebt dat je iets toevoegt.

Neem contact met ons op

Wil je meer weten over ondernemen?

Lees meer blogs

Nieuws
Wij gaan verhuizen! Stadhuisplein 75D, Tilburg

Wij gaan verhuizen! Stadhuisplein 75D, Tilburg

HR Event 2024

HR Event 2024

Nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en evenementen.