Raadsgriffier in hart en nieren
De Nederlandse vader van het huidige griffierschap, gedreven in het positioneren van de raad, secuur in alles wat hij zegt en doet en vooral een warm en positief mens met veel humor. Zomaar een paar karakteristieken die collega’s aan Ad Anthonissen toekennen. Hij is misschien wel de meest bekende raadsgriffier van ons land. Vanuit zijn bakermat Zundert reisde hij als interimmer door heel Nederland. Nu is hij met pensioen. We hebben hem uitgenodigd om zijn rijke kennis en ervaring te delen. Op weg naar het jaarcongres van de Vereniging van Griffiers neemt Ad Anthonissen ons in een serie artikelen mee op reis door zijn werkende leven als raadsgriffier. Reis je mee?
Leer je gemeente kennen, dit zorgt voor extra werkplezier
Werken was mijn leven. Ik heb het altijd leuk gevonden. Ik viel al jong op omdat ik veel en graag werkte. Een restauranteigenaar waar ik als jongen manusje-van-alles was, vroeg: “Ik wil graag dat je blijft, dus welke hotelschool wil je doen: Den Haag of Zwitserland?” Maar ik had MEAO bestuurlijke richting al op zak en zei: Sorry, mijn bestemming is de gemeente! Daar heb ik geen dag spijt van gehad. Ik heb geleerd dat werken zo leuk is als je het zelf maakt. Je kunt op verschillende manieren veel kleur geven aan je griffierschap. Onder meer door je gemeente en de mensen die er wonen te leren kennen. Dus kom het gemeentehuis uit!
In alfabetische volgorde werkte ik als interim-griffier in de gemeenten Amerongen, Baarn, Bergen-nh, Bunnik, Capelle aan de IJssel, Eersel, Uden, Mill & St. Hubert, Molenwaard, Muiden, Oostzaan, Schoonhoven, Utrechtse Heuvelrug, Veere en Wijk bij Duurstede. In bijna al deze gemeenten kwam ik ook wel eens in het weekend, samen met mijn vrouw. Dan maakten we er een leuk uitje van. Mensen die me kennen, weten dat ik van gezelligheid houd, een biertje of wijntje op zijn tijd, lekker samen eten. Dus bezochten we de markt, een plaatselijke kermis, braderie of een andere leuke lokale en plaatselijke activiteit. We gingen wat winkelen in het centrum of maakten een mooie wandeling in de omgeving. Zo leerde ik de gemeente en de mensen beter kennen. Je ontmoet de mensen die er wonen en leven dan meer op een informele manier. En kom je bekenden van het gemeentehuis tegen, zeker weten dat ze je belangstelling waarderen. Verder is het natuurlijk ook altijd goed om letterlijk te gaan kijken naar wat er speelt in de gemeente. In werkelijkheid is de situatie altijd anders dan je achter je bureau bedenkt. Werken als griffier is zo leuk als je het zelf maakt.
Werken als griffier is zo leuk als je het zelf maakt.
Ad Anthonissen
Dus, hoe leer je je gemeente beter kennen en zorg je voor meer werkplezier?
Stap 1: Ga eens kijken wat er allemaal te doen is in jouw gemeente.
Iedere gemeente heeft zo zijn speciale dagen met allerlei activiteiten georganiseerd door plaatselijke verenigingen. En elke gemeente is uniek. Zo heb ik veel mooie plekjes in Nederland kunnen aanschouwen. Uniek om hier te noemen waren in mijn Baarnse tijd een bezoek met rondleiding aan Paleis Soestdijk, in Muiden natuurlijk het Muiderslot, de mooie vestingstad Wijk bij Duurstede, de zilverstad Schoonhoven en de gemeenten Veere en kunstenaarsdorp Bergen-nh met de zee en de mooie stranden.En elke gemeente is uniek. Zo heb ik veel mooie plekjes in Nederland kunnen aanschouwen.
Stap 2: Neem je partner, gezin en/of vrienden mee.
Weten voor wie je werkt, weten welke zinvolle bijdrage je aan het leven van mensen en een gemeente geeft en daar thuis over kunnen vertellen, draagt ook bij aan je werkplezier. Dus neem belangrijke mensen in je leven eens mee naar je gemeente en deel met hen wat je zoal meemaakt (discretie voorop uiteraard). Mijn vrouw en ik beleefden en beleven nog steeds veel plezier aan onze uitstapjes naar al die plaatsen waar ik heb mogen werken.
Tip 5 – werkplezier griffier
Een goede griffier zijn is meer dan hard werken op het gemeentehuis. Je werkt voor mensen en inwoners van een gemeente, dat gevoel moet je voeden zodat je gevoel krijgt met wat er speelt. Dit betekent investeren door ook buiten werktijd en buiten de muren van het gemeentehuis aandacht en tijd te besteden aan de gemeente waar je werkt. En vooral: heb plezier! Raadsgriffier is een leuk vak. Je moet ervoor gaan. Lees hier ook tip 1, tip 2, tip 3 en tip 4 van deze reeks.
Meer van Ad
Wil je meer over weten over hoe Ad werkte, met name buiten de muren van het gemeentehuis, bel of mail hem gerust. Contact opnemen met Ad. Wil je weten wat Ad nog meer aan kennis en ervaring te delen heeft? Volg dan De Avonturen van Ad Anthonissen op onze website. Elke maand plaatsen wij een nieuw artikel. Of laat je e-mailadres achter om na het plaatsen van de reeks, de bundel met alle artikelen te ontvangen. In die bundel doen ook anderen een boekje open over hun ervaringen met Ad Anthonissen. Zoals Arianne van Dijk, raadsadviseur en interim-griffier van de gemeente Molenlanden, Marjolein Schadé, toenmalig gemeentesecretaris van de gemeenten Muiden en nu manager Juridische en Veiligheidszaken van de gemeente Purmerend en Petra Bosch – van Opzeeland, commissie-griffier in Bergen-nh.