Door: Marcel van Bergen
Ken je ze nog? De mensen die iedere avond de straatlantaarns kwamen branden. De melkboer die flessen verse melk bracht. Of de vuilnismannen die jouw kliko’s achter de vuilniswagen plaatsten. Stuk voor stuk werden ze vervangen door techniek. Automatische verlichting, supermarkten en grijparmen in vuilniswagens. Verdwijn- en verschijnwerk is van alle tijden. Techniek ontwikkelt in rap tempo en banen komen daarmee op de tocht te staan. Mijn advies: bereid je erop voor.
Verdwijnwerk
Zaken als digitalisering, automatisering en robotisering hebben flinke impact op functies en werkzaamheden. Dat geldt voor tal van branches. Zo ook in de landelijke en lokale overheid. Ik verwacht de komende vijf tot tien jaar een behoorlijke verschuiving in werk door deze snelle ontwikkelingen.
Hoe deze ontwikkeling eruit gaat zien? Je ziet het nu al. Een aantal jaar geleden maakte ik nog een afspraak bij de gemeente via de secretaresse. Inmiddels doe je dat online en blijft die taak uit het takenpakket van de secretaresse. En voor een vergunningsaanvraag kom ik niet of nauwelijks op het gemeentehuis. De komende jaren zal deze digitalisering van werk alleen maar toenemen. Voor ambtenaren en werknemers betekent dat één ding: wijzigingen in hun functie.
Verschijnwerk
De komende jaren verdwijnen veel banen, maar komen er ook nieuwe voor terug. Voor deze nieuwe banen zijn wel andere vaardigheden nodig. Tien jaar geleden bestond een functie als privacy officer niet. Waar hadden we zo’n persoon voor nodig? Inmiddels heeft ieder groot bedrijf er een nodig. Zo zie je dat digitalisering, automatisering en robotisering ook nieuw werk creëert.
Vaardigheden bijwerken
Veranderende functies en takenpakketten als gevolg van technologische ontwikkelingen is onvermijdelijk. Het creëert nieuwe kansen. Begin de komende jaren met je klaarstomen voor deze veranderingen. Verdwijnt je werk niet, maar verandert het vooral, begin dan met bijscholing. Cursussen of workshops om te leren omgaan met nieuwe systemen en technieken kunnen voor sommige werknemers voldoende zijn.
Inspelen op de tekorten door omscholing
Als de technologie harder gaat dan iemand bijbenen kan, blijkt bijscholing in sommige gevallen niet voldoende. Daar wil je het liefst zo snel mogelijk achter komen en niet pas als de baan niet meer aansluit bij jouw competenties. Of als de functies zelfs helemaal verdwijnt. Probeer dus op tijd alert te zijn voor deze veranderingen.
Bijvoorbeeld door te kijken in welke sectoren tekorten zijn en waar werk blijft. In het onderwijs zijn en blijven leerkrachten of docenten nodig. En in de zorg zijn extra handen altijd welkom. Dat soort openingen blijven wij in de gaten houden. Want iemand uit de lokale overheid kan misschien prima uit de voeten als leraar. Omscholing naar sectoren waar een tekort is dan een oplossing. Wij begeleiden je bij je omscholing en bij het vinden van een nieuwe passende baan.