Evert Bunt (interim-griffier) adviseert gemeenteraden

‘Kom los van oude patronen’

De rol van de griffie voor gemeenteraden is in Nederland nog niet vastomlijnd. Gelukkig maar, want daarmee kent de functie verschillende aspecten. Evert Bunt (Interim griffier) biedt met zijn trainingen aan gemeenteraden de mogelijkheid om te groeien als raad én meer gebruik te leren maken van hun raadsgriffier. Hoe rekent u gezamenlijk af met onopgeloste problemen of vraagstukken? 

Welke uitdagingen komen op het pad van een gemeenteraad? Evert: “Misschien bent u te comfortabel geraakt in de ondersteuning van de griffier. Wellicht ziet uw griffie op afstand waaraan gewerkt moet worden, maar biedt u niet de handvatten om diegene stevig de rol van adviseur te laten pakken. Of komt hij of zij juist om in de adviezen, maar vergeet u als raad die ondersteuning in te zetten. Er is zoveel meer dan alleen het plannen en voorbereiden van de raadsvergaderingen. Als we ons als griffiers alléén maar zouden beperken tot administratieve werkzaamheden, kunnen raden net zo goed een secretaresse aannemen.”

Gereedschappen van een griffier

Evert: “De inhoud van het beroep is niet overal gelijk en wordt nog niet overal hetzelfde ingevuld. Er zijn raden die zichzelf te kort doen en de griffier niet voldoende ruimte geven om zijn of haar werk te doen.” Welke gereedschappen in uw toolbox kan uw griffier mee helpen ontwikkelen? Evert noemt voorbeelden:

  • Weet u niet wanneer welk instrument nodig is? Stel dan vragen.
  • Wilt u praten over uw rol ten opzichte van een wethouder? Vraag dan om informatie.
  • Wilt u de onderste steen boven halen? Stel dan een rekenkameronderzoek voor.
  • Wilt u weten of gelden goed besteed zijn? Geef dan een extra controle item aan bij de accountants.
  • Wilt u een punt maken bij de achterban? Dien dan een motie in.

Vraag achter de vraag

Er zijn diverse mogelijkheden waarop een griffier input kan verschaffen om complexe vraagstukken binnen de raad op te lossen. Welke tools zet Evert zelf in? Evert: “Ik vind de vraag achter de vraag belangrijk. Wat zijn de behoeftes die daaraan ten grondslag liggen? Ik heb tijdens mijn carrière bij verschillende gemeenten gewerkt. Van Zuid tot Noord: overal heerst een andere cultuur. Hierdoor heb ik veel relevante voorbeelden en bekijk ik als buitenstaander zaken vanuit een ander oogpunt. Daarin zit de grote waarde van deze cursus. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik heb er wel een oplossing voor.”

Handelingsverlegenheid staat soms in de weg

Evert: “Soms hebben we last van handelingsverlegenheid. We weten niet wanneer wat in te zetten. Het komt ook voor dat er handelingen plaatsvinden die te ver afwijken van het uiteindelijke doel. Mijn boodschap aan raadsleden: beperk u niet tot de proceskant, maar denk na over de inhoud.” Evert vervolgt lachend: “Voor u het weet, gaat u weer plezier beleven aan een goed debat. Kortom, het is tijd om oude patronen los te laten, meer vrijheid te krijgen in het vragen van advies. Dan krijgt u de ruimte om te leren hoe u uw tools strategisch in kunt zetten.”

Interim iets voor jou? Geerts & Partners heeft veel opdrachtgevers met mooie interim-klussen!

Interim & Detacheren professionals- Opdrachten

Neem contact met ons op

Heb je interesse?

Lees meer blogs

Nieuws
Wij gaan verhuizen! Stadhuisplein 75D, Tilburg

Wij gaan verhuizen! Stadhuisplein 75D, Tilburg

HR Event 2024

HR Event 2024

Nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en evenementen.