Referentie
Gemeente Rozendaal

In ‘klein en krachtig’ Rozendaal staat een goede samenwerking tussen burgemeester en gemeentesecretaris centraal

Klein van omvang, groots in gemeenschapszin

Aan de voet van de Veluwezoom ligt de gemeente Rozendaal. Een bijzondere gemeente, die meer bomen dan inwoners telt. Met 14FTE, 9 raadsleden en nét iets meer dan 1750 inwoners is Rozendaal zelfs de kleinste gemeente van het vasteland. Dat vraagt om een intensieve en betrokken samenwerking, in het bijzonder tussen de burgemeester en de gemeentesecretaris. Kees de Haas is vanuit Geerts & Partners als interim-gemeentesecretaris werkzaam bij de gemeente Rozendaal, en licht zijn samenwerking met burgemeester Ester Weststeijn toe.

Een sterke samenwerking

In elke gemeente is de samenwerking tussen gemeentesecretaris en burgemeester belangrijk. De gemeentesecretaris is de ‘eerste adviseur’ – en daarmee misschien wel de belangrijkste sparringpartner – van het college, en de burgemeester is daar weer de voorzitter van. Kortom: een gemeente valt of staat bij een goede match tussen deze twee. Of, zoals Ester het liever zegt: “Een goede burgemeester en gemeentesecretaris zitten bij wijze van spreken op een tandem, waarbij samen trappen en dezelfde kant op sturen essentieel is.”

Uitvoerende rol, zowel burgemeester als gemeentesecretaris

Maar in een gemeente van deze omvang is het éxtra belangrijk dat de neuzen dezelfde kant op staan, al helemaal wanneer het een interim-dienstverband betreft. Klein van omvang zijn, betekent namelijk ook meer op elkaar aangewezen zijn. Door het lage aantal FTE zijn zowel Kees als Ester beiden ook met operationele zaken bezig. Het gevolg? De betrokkenheid is enorm hoog.

Kees: “Als gemeentesecretaris ben je de leider van de organisatie, en delegeer je normaliter veel. In de gemeente Rozendaal is dat anders, hier sta ik tegelijkertijd met mijn voeten in de modder. Daardoor ben ik automatisch meer betrokken bij de feitelijke uitvoering, en dat houdt me extra scherp. Ester is ook geen burgemeester die puur bestuurder is, ze staat ook met één been in de organisatie. Dat is kenmerkend voor deze gemeente, en dat hebben we ook nodig.”

Ester: “Precies. We zijn in Rozendaal voortdurend bezig om de driehoek ‘mensen, ambities, geld’ in balans te houden. Minder mensen hebben, vraagt soms om ook als burgemeester de handen uit de mouwen te steken. Een sterke samenwerking tussen gemeentesecretaris en burgemeester is daarom een must: we zetten allebei die stap extra om het waar te maken.”

‘Hoe kan het wél?’-mentaliteit

Ook op grotere schaal staat samenwerken centraal. Ester legt uit: “We functioneren in een breed netwerk van buurgemeenten, externe partijen en de regio. Door nauw samen te werken, kunnen we klein blijven.” Kees voegt daaraan toe: “Vaak worden regelingen, wetten of verplichtingen bedacht op een heel andere schaal. Het is aan ons om deze passend te maken voor de gemeente Rozendaal.” Dit soort maatwerk oplossingen vragen om nauwe samenwerking, en een flexibele en creatieve mindset. Die energie typeert de gemeente en haar werkstijl, met in het bijzonder de samenwerking tussen Kees en Ester.

We hebben allemaal een ‘Hoe kan het wel?’-mentaliteit; we komen samen met oplossingen en hebben veel daadkracht.

Kleinheid als kracht

De kracht die ze in gemeente Rozendaal uit ‘samen’ halen, komt ook deels voort uit noodzaak. Kees: “Zelfstandigheid is geen gegeven in een gemeente van deze omvang. In Rozendaal wil iedereen heel graag zelfstandig blijven. De betrokkenheid heeft dan ook precies te maken met de kleinheid van de organisatie en het dorp. Alleen door het samen te doen, kunnen we zelfstandig blijven. Met als gevolg, meer bereidheid tussen ambtenaren, het college en de raad om elkaar te helpen. Die sfeer is heel positief en heel opbouwend.”

Ester: “Eens! Er zit veel kracht in de gemeenschap en in elkaar. Ons organiserend vermogen zorgt dat we zelfstandig doorgaan. Dat zie je in het enthousiasme, de creativiteit en de flexibiliteit van de mensen hier. En daar ligt dan weer een sterke samenwerking tussen burgemeester en gemeentesecretaris aan ten grondslag: als je er zelf niet in gelooft, werkt het niet.”

Rozendaal als kasteeldorp

Van oorsprong is Rozendaal een kasteeldorp. En dat zorgt niet alleen voor de unieke, sprookjesachtige sfeer die in het dorp heerst. Juist het gevoel van betrokkenheid en saamhorigheid stamt, volgens Kees en Ester, mede af van deze rijke geschiedenis. Ester: “Doordat alle inwoners van Rozendaal in het kasteel werkten, waren ze vroeger al nauw met elkaar en met het dorp verbonden. Dat gevoel van saamhorigheid werkt tot de dag van vandaag door, en zorgt ervoor dat iedereen, ook zij die hier slechts tijdelijk wonen of werkzaam zijn, een stukje Rozendaal in hun hart meenemen.”

Kees erkent dit. “Bij een gemeente van deze omvang gaan werken is nieuw en anders dan ik eerder heb meegemaakt. En ondanks dat ik hier niet woon en er maar korte tijd ben, voelde ik toch al gelijk veel verbondenheid met het dorp en de mensen die er wonen.”

Al met al kijken Ester en Kees met een bijzonder gevoel naar hun samenwerking binnen de gemeente Rozendaal. Gemeenschapszin, saamhorigheid en betrokkenheid overheersen. Ester: “Door onze omvang maken we letterlijk samen de gemeente. Dat geldt op macroniveau, voor de gemeenschap, en op microniveau, in de organisatie. Dat Kees in de eerste werkweek van zijn interim-periode dat al doorhad, bewijst voor mij alleen maar hoe goed we gematcht zijn door Geerts & Partners. En dat is belangrijk in zo’n bijzondere gemeente.”

Geerts & Partners helpt organisaties en mensen in het publieke domein verder. Nieuwsgierig wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op met Carola Balk

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer blogs

Blogs
Wij gaan verhuizen! Stadhuisplein 75D, Tilburg

Wij gaan verhuizen! Stadhuisplein 75D, Tilburg

HR Event 2024

HR Event 2024

Blogs

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en evenementen.