Gemeenten krijgen de ene na de andere complexe uitdaging voor hun kiezen. Aan gemeentesecretarissen de taak om – ook in tijden van crisis, oorlog en pandemie – goed voor de inwoners van hun gemeente te zorgen. Een uitdaging van stevige proportie. Senior adviseur Carola Balk en interim-manager/gemeentesecretaris Rob van Eijck, beiden van Geerts & Partners, delen in dit blog hun visie. 

Als senior adviseur bij Geerts & Partners zit Carola geregeld bij gemeenten aan tafel. Zij ziet dat gemeentesecretarissen een stevige opgave hebben. Zij vertelt: “Dat is deels te verklaren door de hoeveelheid veranderingen in het publieke domein. Er liggen voortaan méér taken bij de gemeente, het organiseren van de jeugdzorg bijvoorbeeld. Daarnaast volgen crisissen elkaar op: de energiecrisis, het woningtekort, de vluchtelingenstroom, de duurzaamheidsproblematiek. En dat met de pandemie nog vers in ons geheugen. En een oorlog op ons eigen continent, met alle gevolgen van dien – ook voor ons in Nederland. Daarnaast is de arbeidsmarkt oververhit. Kortom: werk stapelt op, terwijl de middelen en menskracht beperkt zijn. Verandering is nodig. Want wat we altijd al deden, voldoet niet meer. Uitdagingen worden bovendien groter, complexer en structureler.”

Verbinding 

Geerts & Partners geeft advies over uiteenlopende personele, organisatorische en samenwerkingsvraagstukken. Carola vertelt: “Ik onderzoek samen met gemeentesecretarissen wat er speelt in hun gemeente, hoe we dit zouden kunnen aanpakken en op welke manier Geerts & Partners kan ondersteunen. Mijn rol is meedenkend van aard. De kunst is om als gemeente de regie te nemen én te houden.”

Carola zorgt vooral voor verbinding. “Op allerlei manieren koppel ik mensen – en daarmee kennis en kunde – aan elkaar. Kundige professionals en jong talent aantrekken is één van de manieren om probleemoplossing in gang te zetten. Een frisse blik van een zij-instromer kan precies het perspectief bieden dat een gemeente nodig heeft. We maken ook jonge professionals die net van school komen enthousiast voor een carrière bij de overheid. Geerts & Partners interim verbindt ervaren managers, zoals Rob, aan nieuwe opdrachtgevers voor interim-klussen. Die mix van nieuw talent en ervaren krachten zorgt voor versterking en vers bloed in een gemeentelijke organisatie. Zo versterkt deze haar wendbaarheid en veerkracht.”

Evolutie

Rob heeft vele jaren (gemeentelijke) managementervaring en ging via Geerts & Partners aan de slag als interim-directeur bij de BEL Combinatie, de werkorganisatie van gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren. Hij herkent de situatie die Carola schetst. “In zijn algemeenheid is de politiek-bestuurlijke wereld vluchtiger geworden, meer gericht op de hectiek van de dag”, vult hij aan. “Veel verschillende mensen, van diverse politieke partijen, bepalen de agenda. Wat vandaag prioriteit heeft, is morgen alweer vervangen door een thema met hogere prioriteit. Ik denk dat een gemeentelijke organisatie wendbaar moet zijn. Darwin zei het al: het is niet de sterkste soort die overleeft, maar de soort die zich het beste kan aanpassen.”

Actiegerichte aanpak

Wendbaar zijn, betekent op de juiste manier reageren op prangende actuele kwesties. Maar er óók voor zorgen dat al het andere niet stilvalt als een crisis extra aandacht vraagt. “Die solide basis is minstens zo belangrijk”, zegt Rob. Momenteel past hij, samen met het management-team en de programmamanager bij de BEL Combinatie, succesvol de methode SMART-Actieplanning toe. “Voor mij is dat een manier om slim geformuleerde doelen te combineren met een variant op scrum en agile werken. Met als doel om complexe vraagstukken overzichtelijk te maken en direct in actiemodus te komen. Met als fijn bij-effect dat persoonlijk leiderschap, creativiteit en proactiviteit van medewerkers een boost krijgen. Zo ontstaat er positieve energie om met een actiegerichte houding vraagstukken, zelfs complexe, op te lossen. Wat mij betreft is het een kwestie van gewoon beginnen!” In dit blog lees je er meer over.

Wil je meer weten?

Neem contact op met Carola

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer blogs

Nieuws
Wij gaan verhuizen! Stadhuisplein 75D, Tilburg

Wij gaan verhuizen! Stadhuisplein 75D, Tilburg

HR Event 2024

HR Event 2024

Nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en evenementen.