Sinds een aantal jaar gebruikt de overheid in het kader van rechtmatig handelen een dynamisch aankoopsysteem voor externe inhuur. Men scheidt eerst digitaal het kaf van het koren om vervolgens de juiste kandidaten uit te nodigen voor een vervolggesprek. Deze werkwijze moet transparantie bevorderen en geeft iedereen een kans om mee te doen. Zowel ZZP’ers als bureaus kunnen zich inschrijven. Interimmer Harold Burger ziet naast deze pluspunten ook ongewenste neveneffecten van het dynamisch aankoopsysteem.
De kracht van persoonlijkheid wordt vergeten
Vragen over de vacature worden niet telefonisch opgelost. De sollicitant mag alleen schriftelijk contact opnemen. Daarnaast wordt er bij de eerst selectie alleen gekeken naar hard skills. Harold: “Persoonlijkheid komt niet naar voren op een cv. Terwijl het juist in het interimvak enorm belangrijk is om een klik te hebben. Het is maar de vraag of een interimmanager volledig tot zijn recht komt als hij zo plat wordt ingehuurd voor een taak.”
Sociale context is cruciaal voor een interimmer. Leidinggeven, coaching, het voeren van slechtweergesprekken, de manier waarop hij de vrijheid pakt om met de opdrachtgever in discussie te gaan: Het zijn allemaal softskills die in een DAS van ondergeschikt belang zijn. – Harold Burger
Prijs is leidend
Het dynamisch aankoopsysteem is volgens Harold vooral problematisch bij klussen in de hoogste lagen van een organisatie. Het systeem werkt met scores in de vorm van percentages. De voorselectie bepaalt ongeveer 75 procent van dat percentage. Zaken als prijs en een persoonlijk gesprek zijn goed voor de rest. Harold: “Zo kan iemand die sociaal perfect bij de opdracht past toch verliezen. Bijvoorbeeld omdat een concurrent zijn prijs heeft aangepast en daardoor wat procenten meer scoort. Maar maakt hem dat beter?”
Een groter verloop
Doordat personen en klussen niet optimaal gematcht worden, is de kans groter dat een opdracht niet wordt afgesloten. Harold: “Als je in de verkeerde omgeving terecht komt die niet bij je past, zorgt dat voor wederzijdse irritatie. Zeker bij lange reistijden krab je jezelf dan nog eens achter de oren. Er zijn interimmers die daarom vroegtijdig vertrekken als ze een andere opdracht gegund krijgen. Dit is natuurlijk desastreus voor de opdrachtgever.”
Afdeling inkoop heeft het laatste woord
“In het dynamisch aankoopsysteem is het voor de HR-manager niet mogelijk om het systeem te overrulen. De eindscore gaat voor. Zo kan het zomaar gebeuren dat de inkoopafdeling beslist dat iemand wordt aangenomen, tegen het advies van de HR-manager in. Ik vind dit absurd. Naar mijn mening zou het andersom moeten zijn: eerst kijken naar softskills en daarna hardskills en prijzen onder de loep nemen. Dan gaan we terug naar de inhoud.”
Het dynamisch aankoopsysteem is kil, koel en zakelijk. Het maakt de inhoud van het interimvak veel te plat en prijs gaat vaak boven inhoud. Dit maakt de kans op een succesvolle opdracht aanzienlijk kleiner. – Harold Burger
Het DAS wordt gemanipuleerd
De hele selectieprocedure via een dynamisch aankoopsysteem verloopt online. Op basis van de cv’s wordt de eerste selectie gemaakt. Daarnaast worden vooraf een aantal vragen gesteld waarbij u een vinkje plaatst bij wat op jou van toepassing is, bijvoorbeeld: ik heb vijf jaar ervaring in een van de grote vier gemeenten.
“Dit systeem is op alle manieren te manipuleren. Bijvoorbeeld door bepaalde keywords aan jouw cv toe te voegen. Daarnaast vinkt iedereen natuurlijk alle kwalificaties aan om de kans op een gesprek te vergroten. Je bent bijna verplicht om het systeem te misbruiken om op gesprek te komen. Haal je een keer bakzeil, omdat je jezelf hebt overgekwalificeerd, dan begin je gewoon opnieuw.”
Terug naar het oude systeem?
Als je het Harold vraagt, bieden bureaus nog steeds de meeste voordelen. Interimmanagement is mensenwerk en bureaus weten precies hoe de interimmer in elkaar zit. “Het lijkt omslachtiger, maar het zorgt voor een betere match. Zij kijken naar iemands motivatie en wil, dat is de basis voor succes. Ook als een cv soms niet helemaal aansluit, kan iemand geknipt zijn voor de klus.”