Een droom werd recent werkelijkheid voor Pauline Smulders: ze opende in Rhenen haar eigen duurzame kledingzaak voor langere dames, genaamd Laguna Flora. Haar leven zit weer in de lift, nadat ze een jaar terug niet goed in haar vel zat en vastliep bij haar vorige baan in het sociaal domein. “Zonder het mobiliteitsdienstverband van Geerts & Partners had ik hier nu nooit gestaan, in mijn eigen winkel. Het traject heeft mij als persoon ook echt veranderd.”
Weg willen, maar welke kant op?
Pauline heeft ruim 25 jaar aan werkervaring binnen overheidsinstanties. Bij haar laatste werkgever in de Betuwe vertoefde ze vijfenhalf jaar, maar aarden in haar functie lukte daar maar niet. “Ik pepte mezelf telkens op om door te blijven gaan en hoopte dat het bij zou trekken.” Met de tijd daalde het besef in: “Ik moest weg. Alleen ik wist niet hoe, of welke kant op.”
In overleg met haar werkgever werd voor een mobiliteitsdienstverband gekozen als traject naar een nieuwe baan. Pauline werd getipt over Geerts & Partners, wat voor haar een eyeopener bleek. “Ze waren meteen zó betrokken en positief. Je kunt helemaal jezelf zijn, zonder oordeel.” Een warm bad; precies wat Pauline nodig had. Wat alleen verre van ideaal was, was dat ze tot tweemaal toe een andere loopbaanregisseur kreeg toegewezen. “Wel klikte het meteen met de laatste, Annemieke Methorst.”
Jezelf leren kennen en dromen ontdekken
De kick-off van haar mobiliteitsdienstverband vond plaats op een vredige boerderij, waar opdrachten en workshops haar en een groep lotgenoten aan het denken zetten. “Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? In een veilige omgeving leer je jezelf kennen. Daar ontdekte ik mijn droom: een winkel met duurzame kleding voor langere dames.” Ze lacht: “Ik ben zelf 1,83 meter en moet altijd aan verkoopsters vragen of er ook iets in mijn lengtemaat is.”
Een baan buiten het sociale domein? Ook dat kan binnen een mobiliteitsdienstverband. “Ik stond helemaal vrij om een richting te kiezen. In de gesprekken met Annemieke bleek dat ik het ondernemerschap niet kon loslaten.” Pauline kreeg er een e-learning programma over en later ook een ondernemerscoach toegewezen. “Met die coach kijk je eerst of het wel écht bij je past. Daarna word je begeleid in het ondernemerschap en bij het opstellen van een ondernemingsplan.”
Enthousiasme, maar ook een worsteling
Het plan werd werkelijkheid, de droom verwezenlijkt. “De winkel is echt heel mooi geworden”, klinkt het enthousiast. Toch ervaart Pauline als startende ondernemer ook een worsteling: “Er is nog veel uitzoekwerk.” Het valt samen met dé kanttekening die ze plaatst bij haar mobiliteitsdienstverband: een duur van zeven maanden was voor haar te kort. “Daardoor moest ik sommige trajecten versneld afwerken, wat ook stressvol kan zijn. Voor een ander is zeven maanden misschien genoeg, maar ik zat niet lekker in mijn vel en moest van ver komen.”
Veel zekerder, meer zelfvertrouwen
Dat ze tijdens haar mobiliteitsdienstverband als persoon stappen heeft gezet, acht ze zeer belangrijk: “Ik ben veel zekerder geworden. Mijn zelfvertrouwen is gegroeid.” Mede ook dankzij de begeleiding van loopbaanregisseur Annemieke, die aanwezig was bij de opening van Laguna Flora. “Heel fijn was dat. En voor mij ook een bevestiging: zo begaan als ze bij AGBL zijn tijdens het mobiliteitsdienstverband, zo zijn ze ook daarbuiten. Het zegt alles over de organisatie: ze staan voor de mensen die binnenkomen en willen écht helpen.”
Ontdek of het mobiliteitsdienstverband wat voor jou is
Doe de checklist