Waarom een baan als financieel adviseur bij de overheid?

Wanneer je als financieel adviseur/business controller solliciteert bij een gemeente of andere overheidsinstantie, ga je niet alleen voor een nieuwe baan. Je krijgt ook een belangrijke maatschappelijke rol, een grote verantwoordelijkheid en een adviserende taak. Om je ervaring direct optimaal te kunnen inzetten, ontwikkelde Geerts & Partners in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) een speciale leergang over de werkwijze bij de overheid.

We spraken met opleidingsdirecteur public-controllersopleidingen Tjerk Budding (VU), manager detacheren Joachim van Hees (G&P) en programmamanager Zij-instroom Marcel van Bergen (G&P).

“Juist de financiële achtergrond van de deelnemers maakt deze leergang zo interessant. Zo ontstaat veel meer diepgang.” – Tjerk Budding, opleidingsdirecteur public-controllersopleidingen (VU)

Button

Maatschappelijke rol

Werken bij de overheid geeft je een bijzondere maatschappelijke rol. “Vooral als financieel adviseur”, vertelt Tjerk. “Jij adviseert over geldstromen voor maatschappelijke vraagstukken die nú leven: klimaatverandering, energietransitie, duurzaamheid en ga zo maar door.” Een belangrijke functie, waarmee je bijdraagt aan het welzijn van anderen.

Joachim vult aan: “Jij vertaalt inhoudelijke vraagstukken naar de financiële impact daarvan. Vanuit jouw expertise ben je direct betrokken bij de geldstromen van de organisatie en vervul jij de rol van sparringpartner.”

Een grote verantwoordelijkheid

Als financieel adviseur/business controller bij de gemeente of een andere overheidsinstelling sla je een brug tussen de maatschappij en de cijfers. Tjerk: “Winst maken is hier niet het doel. We willen juist dat het geld goed besteed wordt.” Een grote verantwoordelijkheid. “Het is van belang dat je op een verstandige manier met het geld omgaat. Je zit dan ook regelmatig bij de wethouder voor overleg en legt verantwoording af bij de gemeenteraad.”

“Bij de overheid ben je veel meer een spin in het web dan in het bedrijfsleven.” – Tjerk Budding, opleidingsdirecteur public-controllersopleidingen (VU)

Een goed advies

Voor business controllers die een meer adviserende rol ambiëren, is de overstap naar de overheid heel geschikt. Marcel: “De vacatures bij de overheid beslaan een brede rol.” Tjerk vult aan: “Een van de onderdelen in de leergang gaat over de rol van adviseur. Waar begint en eindigt die rol? Welke taal spreekt de adviesvrager en hoe overtuig je die? Uiteindelijk heb je iemand nodig die de cijfers snapt en ze vertaalt naar een goed advies.”

Leergang met diepgang

De leergang biedt een efficiënte en beknopte manier om je te verdiepen in de verschillen tussen het bedrijfsleven en de overheid. Tjerk: “We hebben te maken met ervaren financieel adviseurs met veel kennis op zak. Daarom kijken we op hoofdlijnen naar de verschillen. Bij alle onderwerpen halen we samen met gespecialiseerde docenten de krenten uit de pap.”

Leren door discussiëren

Tjerk: “Het is tijdens de sessies geen kwestie van luisteren of toehoren. We gaan met elkaar in gesprek over verschillende onderwerpen. De deelnemers nemen hun ervaring mee en zijn aan elkaar gewaagd. Zo ontstaan interessante discussies tussen gelijkgestemden, waar iedereen veel van opsteekt.”

Neem contact met ons op

Meer weten?

Lees meer blogs

Blogs
Wij gaan verhuizen! Stadhuisplein 75D, Tilburg

Wij gaan verhuizen! Stadhuisplein 75D, Tilburg

HR Event 2024

HR Event 2024

Blogs

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en evenementen.