Werkgevers: kijk secuur naar de verhouding vast- en flexibel personeel

De arbeidsmarkt bestond

Foto: Paul van Dijk

decennia geleden voor 80 procent uit vaste krachten en voor 20 procent uit flexibel personeel. Inmiddels is die verhouding 70/30 en het percentage flexwerkers groeit nog steeds. Hiermee zijn we hard op weg om de voorspelling van professor Ton Wilthagen waar te maken. Wanneer het percentage flexwerkers de 40 procent bereikt, moeten organisaties op zoek naar een nieuwe balans tussen vast en flexibel personeel, vindt hr-adviseur Paul van Dijk. Hij deelt zijn visie op de ontwikkelingen.

Soorten flexpersoneel

 • Interim-professionals
 • Uitzendkrachten
 • Gedetacheerden
 • Payrollers
 • Seizoensarbeiders

Tendens op de arbeidsmarkt

De laatste jaren zien we dat vaste dienstverbanden door de overheid wordt gestimuleerd. Wetgeving als de Wet Arbeidsmarkt in Balans is daarop gemaakt. Daar tegenover staat dat flexibel werk nog steeds gewenst is, zowel vanuit organisaties als vanuit interimmers en zzp’ers. Zelfstandigen profiteren van de vrijheid en flexibiliteit. En werkgevers halen een frisse blik en nieuwe kennis in de organisatie. Daarnaast kost het hen minder en staan flexwerkers voor minder verplichting.

Voordelen flexibel personeel inhuren

 • Frisse blik
 • Grotere wendbaarheid
 • Nieuwe kennis
 • Lagere kosten
 • Minder verplichtingen

Nadelen flexibel personeel inhuren

 • Lagere betrokkenheid
 • Minder loyaliteit
 • Minder breed inzetbaar
 • Minder verplichtingen van beide kanten
 • Kennis verlaat de organisatie ook weer

Constant in ontwikkeling

De veranderende scheidslijn tussen vast en flexwerk zorgt voor een spanningsveld tussen organisaties, overheid en arbeidskrachten. Door flexwerk loopt Nederland miljarden belastinginkomsten mis. De belastingdienst controleert bij flexwerk of er sprake is van fictieve arbeidsrelaties.

Het is niet eenvoudig om de arbeidsovereenkomst van het werk als zelfstandige te onderscheiden. Ook voor de belastingdienst is het moeilijk om te bepalen of er sprake is van een arbeidsovereenkomst en de werkgever inhoudingsplichtig is voor de loonbelasting en premies werknemersverzekering.

De belastingdienst spreekt van een echt dienstverband als de werknemer de arbeid zelf, gedurende een specifieke periode moet verrichten en daar betaling van loon door de werkgever tegenover staat. Ook moet er sprake zijn van een gezagsverhouding. Als hieraan niet geheel wordt voldaan is er mogelijk een fictief dienstverband.

De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) was bedoeld om hierin duidelijkheid te brengen. Deze wet heeft helaas niet de duidelijkheid gebracht die werd verwacht. De wet wordt tot oktober 2021 niet volledig gehandhaafd en er wordt gewerkt aan nieuwe regelgeving.

Een andere tendens is dat de voordelen van payrolling afnemen. Vanaf 1 januari 2020 krijgen payrollmedewerkers minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden en dezelfde rechtspositie als werknemers die in dienst zijn van het bedrijf.

Kernwaarden organisaties

Ik denk dat het goed is als werkgevers het komende jaar nog secuurder gaan kijken naar de verhouding flexibele schil en vast. Neem de kernwaarden van de organisatie mee in die afweging. Welke kennis wil je vast in huis hebben en welke kennis huur je in? Om welke functies gaat het dan? En weegt die in te huren kennis op tegen het feit dat flexibel personeel minder binding heeft met jouw organisatie? Elk bedrijf moet dat voor zichzelf bepalen.

Geef opnieuw vorm aan je organisatie met behulp van deskundige interimmers.

Neem contact op met interim en detacheren directeur Pascal van de Giessen

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer blogs

Nieuws
Wij gaan verhuizen! Stadhuisplein 75D, Tilburg

Wij gaan verhuizen! Stadhuisplein 75D, Tilburg

HR Event 2024

HR Event 2024

Nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en evenementen.