Referentie
Gemeente Someren

Samen sterker in Someren

Hoe maak je je organisatie toekomstbestendig, wendbaar en flexibel? Gemeentesecretaris Judith Koppers – Van der Krabben van de gemeente Someren wilde de organisatieontwikkeling naar een hoger plan tillen. Daarvoor schakelde ze Geerts & Partners in. Het resultaat? Een concreet plan van aanpak met een solide basis van (deels) nieuwe competente team- en domeinmanagers.

 

Het doel was helder: aan de slag met de missie, visie en kernwaardes van de gemeente; de organisatie van onderaf aanpakken en verder professionaliseren. Terwijl alles gewoon doordraait. En dat allemaal heel nadrukkelijk samen met de medewerkers. Hoe doe je dat? En waar begin je? Judith vertelt hoe ze het in Someren aanpakten.

Duidelijk plan van aanpak

Zo’n organisatieontwikkeling is een flinke klus, waar Someren wel wat hulp bij kon gebruiken. Judith: “We hadden meerdere bureaus aangeschreven, maar Geerts & Partners kwam voor ons als beste uit de bus. Hun plan van aanpak was concreet, met een strakke planning en keuzemogelijkheden. Hierdoor hadden we een heel duidelijk beeld van wat we precies konden verwachten. Het voelde direct goed voor ons.”

Zelf aan het roer

“We vonden het belangrijk dat we gedurende het traject zelf de touwtjes in handen konden houden”, gaat Judith verder. “Dat kon bij Geerts & Partners. We stelden een kernteam samen, bestaande uit een organisatieadviseur, communicatieadviseur, een hr-manager en ikzelf, en gingen aan de slag. Onder begeleiding van Geerts & Partners hielden we verschillende werksessies. Samen schreven we een organisatieontwikkelplan met een plan van aanpak voor onze organisatieontwikkeling en pakten we verschillende onderdelen aan, van het competentiehandboek en competentieprofielen tot vacatureteksten en talenten-motivatieanalyses. Ook trokken we nieuwe team- en domeinmanagers aan.”

Wel inhouse, niet zichtbaar

Senior adviseur werving & selectie Carelien Liebrecht van Geerts & Partners begeleidde het traject. Judith: “De samenwerking vond ik heel prettig. Zij kende onze organisatie al en had daardoor aan een half woord genoeg; zij begreep wat we nodig hadden. We konden snel schakelen en dat maakte onze overleggen heel efficiënt. Zij werkte heel doel- en resultaatgericht en kon als buitenstaander bovendien ook goed met een kritische blik kijken. Ze zette ons regelmatig aan het denken.”

“Maar hoewel de senior adviseur inhouse was”, gaat Judith verder, “was zij vrijwel niet zichtbaar voor de rest van de organisatie. Dat was ook onze wens. Met mijn kernteam stond ik voor de organisatie, wij waren echt de dragers van alles wat we in huis deden, terwijl we aan de achterkant werden begeleid en gefaciliteerd door Geerts & Partners. Dat was heel erg bepalend voor het succes.”

Succesvolle samenwerking

Het project is inmiddels afgerond. En Judith is blij met het resultaat. “We zijn goed begeleid en ondersteund tijdens het traject. Het was fijn maar ook essentieel dat de interne betrokkenheid hoog was. We waren open en transparant over de stappen die we met Geerts & Partners ondernamen en namen écht de tijd om te luisteren. We hebben daardoor nu een goed plan voor de verdere organisatieontwikkeling liggen, met een solide basis van capabele team- en domeinmanagers”, zegt Judith tot slot. “Bovendien heb ik zelf ook enorm veel kennis en ervaring opgedaan over organisatieontwikkeling. Ook heel fijn!”

Neem contact met ons op

Ontdek wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen.  

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer blogs

Blogs
Wij gaan verhuizen! Stadhuisplein 75D, Tilburg

Wij gaan verhuizen! Stadhuisplein 75D, Tilburg

HR Event 2024

HR Event 2024

Blogs

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, inspirerende blogs, vacatures en evenementen.

Lees hier ons privacy statement