Verlies- en rouwgevoelens over je baan herkennen en erkennen

Door: Charlotte Merkx-Muller

Verlies je een dierbare, dan vind je het normaal dat er een rouwperiode volgt. Maar dat is minder gangbaar bij het verlies van een baan. Toch vormt die een deel van je leven, identiteit en zingeving. Een afscheid daarvan leidt ook tot een verwerkingsproces. Want het is niet ‘maar een baan’, het is een groot deel van je leven. Je hebt mogelijk niet alleen die baan verloren, maar ook je toekomstperspectief, die fijne collega’s of je zelfvertrouwen. Ik help je daarmee.

Verlies van identiteit

Misschien heb je wel jarenlang ergens gewerkt, vrienden voor het leven gemaakt, en kwam je iedere week bij hetzelfde lunchtentje. Misschien gaf jou dat veel ritme en zingeving, en werd je baan in al die jaren een onderdeel van je identiteit. Het verlies daarvan leidt dan tot een rouwverwerkingsproces. Het kan best lastig zijn om daarin te leren omgaan met je gevoelens en gedragingen. Maar in de eerste plaats moet je die herkennen en erkennen.

Rouw erkennen en herkennen

Als je in rouw bent doet dat wat met je. Waar je om rouwt maakt niet uit. Rouwgevoelens na het verlies van je baan zijn eigenlijk hetzelfde als wanneer je iemand verloren hebt: je kunt boosheid en machteloosheid voelen en je kunt een stukje zelfvertrouwen verliezen. Je kunt er zelfs letterlijk ziek van worden. Je hoeft dus ook echt niet te schamen voor je gevoelens, ze zijn heel normaal.

Aan de slag

Gedeelde smart is halve smart: samen rouwen of verwerken maakt het verlies draaglijker. In de workshop ‘Verlies en Rouw’ die ik geef aan mensen in loopbaanbegeleiding bij Geerts & Partners help ik mensen verder met die gevoelens. We gaan aan de slag met het verschil tussen innerlijk en uiterlijk verlies, delen ervaringen en kijken wat rouw nu eigenlijk is. We geven samen je emoties richting en gaan in op het psychologische stuk. Daarbij gebruiken we het werk van psycholoog Manu Keirse, een vooraanstaand expert op het gebied van rouwverwerking. Zijn vier rouwtaken helpen om te herkennen en erkennen en een gezond rouwproces te doorlopen:

  • De werkelijkheid van het verlies onder ogen zien
  • De pijn van het verlies ervaren
  • Aanpassen aan de wereld na verlies
  • Herinneren en weer leren genieten

In de tussentijd

Het zou goed kunnen dat je je herkent in dit blog en dat je vandaag nog aan de slag wilt. Een goede stap om direct te beginnen is praten. Praat met familieleden, met vrienden. Deel je verlies en erken het. Het is niks om je voor te schamen, want je bent zeker niet de enige. En onthoud: voor het verwerken van verlies staat geen tijd, je bent nooit te snel of te langzaam. Het is niet eindig.

Ga aan de slag met jouw gevoelens en geef je emoties een plek.

Wil je meer weten over onze loopbaanbegeleiding?

Lees meer over loopbaanbegeleiding

Met (financiële) zekerheid op zoek naar een nieuwe baan? Wellicht is het Mobiliteitsdienstverband een interessante optie voor jou.

Neem contact op met Charlotte

Wil je hier meer weten over dit thema? Of meer wil je meer weten over onze loopbaanbegeleiding. Neem contact op met Charlotte:

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.