Kansen op de arbeidsmarkt creëren 50-plussers zelf

De 50-plusser heeft het lastig op de arbeidsmarkt. Maar liefst 71 procent van de mensen die na hun 50e een uitkering ontvangt, komt niet tot nauwelijks aan nieuw werk. Maar laat je niet ontmoedigen door deze schrikbarende cijfers. Pascal van de Giessen heeft handige tips waarmee jij je kansen vergroot.

Maak LinkedIn aan

“LinkedIn is onmisbaar. Het is voor de potentiële nieuwe werkgever een makkelijke manier om te scannen wat jouw werkervaring en vaardigheden zijn. Schrijf zeker een samenvatting over jezelf. Vertel hier over jouw kennis en kunde, waarin je uitblinkt en bij wat voor type organisatie je past. En neem in jouw titel op dat je beschikbaar bent.”

Hobby’s die jouw karakter weerspiegelen, versterken jouw LinkedInprofiel.

Investeer in jouw netwerk

We beginnen met de allerbelangrijkste tip: zorg dat je over het juiste netwerk beschikt en onderhoud dat. “Veel 50-plussers werken lang in dezelfde functie binnen een bedrijf en bouwen weinig tot geen netwerk op. Als je in die situatie zit, moet je aan de slag. Zoek andere professionals met een gelijkwaardige functie en mensen met wie je samenwerkte die positief over jou zijn. Een warme aanbeveling werkt altijd beter dan koud solliciteren.”

Laat jouw (ex-)leidinggevende een goed woordje over je doen op LinkedIn. Dat schept vertrouwen.

Laat je bijscholen

Een leven lang leren. Het is het credo van dit kabinet. Pascal onderschrijft dit: “50-plussers hebben een veel grote kans op de arbeidsmarkt als zij zich blijven ontwikkelen. Door regelmatig trainingen, cursussen en bij- of omscholingen te volgen, laat je werkgevers zien dat je jouw kennis op peil houdt. Digitale vaardigheden zijn tegenwoordig erg belangrijk. Zorg dus dat je minimaal om kunt gaan met smartphones en computers en het liefst ook met verschillende soorten software.”

Oefen sollicitatiegesprekken

Als je na jaren van werken weer gaat solliciteren, is dat mentaal een enorme stap om te maken. Je moet behoorlijk buiten je comfortzone. Vergeet dus vooral niet te oefenen bij verschillende bedrijven, of met familie, vrienden of de collega’s van Geerts & Partners. Zo ontdek je vanzelf wat bij jou past. “Zorg dat jouw cv er aantrekkelijk uitziet. Met aansprekelijke teksten. Schrijf een pakkende profielschets en maak de opmaak modern.”

Durf alternatieven te verkennen

Jij bent de regisseur van jouw loopbaan. Geerts & Partners helpt je om jouw doel te bereiken. “Coaching is een mooie manier om competenties in kaart te brengen en vaardigheden te verbeteren. Samen kijken we naar wat jij wil. In hetzelfde vakgebied in de slag of iets totaal anders? En werken op basis van meerdere kleine opdrachten of voor één werkgever? Er is zoveel mogelijk. Durf die mogelijkheden te verkennen.”

Van baan veranderen na je 50e kan heel leuk zijn. Geerts & Partners begeleidt je graag van werk naar werk.

Neem contact met ons op

Ben jij toe aan een nieuwe baan?