De maatschappij is continu in beweging. Voortschrijdende automatisering en veranderende arbeidsprocessen maken het belang van blijven groeien, leren en ontwikkelen groter dan ooit. Organisatiepsycholoog Nelleke van Dijken: “Leren doe je om relevant te blijven én om gelukkig te worden.” Zij vertelt meer over leren voor iedereen en voor interim- professionals in het bijzonder. En met haar praktische tips ga je direct zelf aan de slag.
Meer over Nelleke van Dijken
Organisatiepsychologe Nelleke van Dijken is gespecialiseerd in leren en ontwikkelen. Zij heeft ruim 16 jaar ervaring en werkte bij verschillende organisaties in de zakelijke dienstverlening. Onder meer als trainer, adviseur en manager. De afgelopen 4 jaar zette ze haar kennis en expertise in voor overheidsinstanties en 2022 begon ze fris; als zelfstandig ondernemer startte zij met haar organisatie- en adviesbureau ND Learning.
Blijf relevant
Leren, jezelf ontwikkelen en blijven groeien worden heel bepalend de komende jaren. De technologische ontwikkelingen volgen elkaar in enorm tempo op en eerder opgedane kennis veroudert waar je bij staat. De komende jaren is er vanuit de arbeidsmarkt vooral vraag naar competenties als analytisch denken, innoveren, creativiteit, actief en strategisch leren en het vermogen complexe problemen op te lossen.
Om dit allemaal bij te benen, is continu leren een vereiste. Daar ontkomt niemand aan. Nelleke: “Door te leren blijf je relevant en ga je mee in die turbulente maatschappij.”
De uitdagingen voor een interim-professional
Voor een interim-professional binnen de publieke sector zijn er naast de veranderende maatschappij ook tal van extra uitdagingen, zoals opgavegericht werken, gemeenschappelijke regelingen en werken volgens de bedoeling. Je hebt te maken met ingewikkelde vraagstukken, steeds complexere samenwerkingsverbanden en uiteenlopende belangen. Hoe krijg je dat allemaal bij elkaar?
Als interim-professional moet je situaties snel doorzien en meteen aan de slag. Dat vraagt veel van je kritisch denkvermogen en je emotionele intelligentie. Je moet zelfbewust zijn, kunnen omgaan met emoties van anderen en jezelf, en kunnen uitzoomen om een effectieve aanpak te realiseren. Door te investeren in je emotionele intelligentie klaar je die klus beter en word je zelfbewuster. Leren en groeien: dat is de key.
Omarm een leven lang leren mindset.
– Nelleke van Dijken
Diploma’s en sparren
Kennis vergroot je door trainingen en opleidingen te volgen: formeel leren om diploma’s te behalen. Nelleke: “We zien dat veel professionals ook behoefte hebben aan informeel leren, van collega’s in hetzelfde vakgebied. Samen sparren, leren van elkaars ervaringen, netwerkverrijking, dat zijn waardevolle aanvullingen op die behaalde certificaten.”
Leren is leuk!
Door te leren blijf je relevant. Ook word je er gelukkig van; dat is bewezen. Als je aan het leren bent, komt namelijk het geluksstofje dopamine vrij in je hersenen. Al lerende ontdoe je je van ongemak, twijfels en onzekerheid. Je leert nieuwe vaardigheden. Dat geeft voldoening en zelfvertrouwen: weg onzekerheid!
Kom in de juiste leermodus.
Drie praktische tips
1. Heb aandacht voor je vitaliteit
Je brein moet fit zijn om te kunnen leren. Gezond eten, beweging en een goede nachtrust hebben veel impact op de mate waarop je nieuwe kennis verwerft. Denk ook aan mediteren: het helpt om te focussen. Doorbreek routines en leer nieuwe gewoontes aan.
2. Richt je op betekenisvol werk.
Ervaar jij je werk als betekenisvol, dan krijg je meer energie en intrinsieke motivatie. En dan gaat het leren vanzelf. In Japan noemen ze dat ‘Ikigai’. Vrij vertaald betreft dat vragen als: waar kom jij ‘s ochtends je bed voor uit, waar hou jij van, waar ben je goed in, wat wil je bijdragen?
3. Daag jezelf uit en organiseer je feedback
Schrijf op waar jij de komende tijd echt goed in wil worden. Wat is jouw doel? Waar wil jij je in ontwikkelen? Bedenk ook hoe je dat gaat bereiken en investeer tijd en geld in jezelf. Je bent het waard; maak jezelf relevant én gelukkig. Reflecteer regelmatig op je doel.
Lees hier meer