Referentie
Gemeente Waalre

Werving en selectie van wethouders in gemeente Waalre

Burgemeester Boelhouwer aan het woord.

 

Of bestuurders nu door de gemeenteraad vanuit de coalitie worden aangedragen of onafhankelijk en buiten de partijen worden aangesteld: een solide proces voor werving en selectie staat aan het begin van een geslaagde ambtsperiode.

In gemeente Waalre gingen in november 2020 drie wethouders van start voor het laatste deel van een zittingsperiode tot maart 2022. “De Wet dualisering biedt de mogelijkheid om beroepsbestuurders aan te wijzen, eventueel zelfs uit andere regio’s. Een betrouwbare partner met een groot netwerk die het proces dan van A tot Z ondersteunt en het overzicht waarborgt, is essentieel.” Waalrese waarnemend burgemeester Jan Boelhouwer vertelt.

Frisse verhoudingen voor de nieuwe ambtstermijn

Jan Boelhouwer: “Het uitgangspunt was simpel: lever ons goede wethouders, doorgewinterd en met een robuuste dosis bestuurlijke ervaring. De situatie zelf was wat minder recht voor zijn raap. Gemeente Waalre verkeerde in 2020 in een administratieve impasse en de voormalig burgemeester en de wethouders waren kort daarvoor opgestapt. Aan de benoeming van nieuwe wethouders kleefde dus de nasmaak van een turbulente periode.

We waren vooral op zoek naar andere, nieuwe verhoudingen. Een frisse wind, waarmee ook het vertrouwen van de inwoners bestendigd werd: conflictvrij, het liefst unaniem en zonder belangenbotsing. Mede daarom is er toen gekozen voor het benoemen van wethouders zonder partijbinding. Dat houdt dus in dat het gaat om mensen zonder politieke binding met de zittende partijen in de raad.

Geschikte beroepswethouders plaatsen

Sinds de Wet dualisering gemeentebestuur gebeurt het aanstellen van wethouders zonder partijbinding natuurlijk vaker. Niet alleen in situaties waarin de verhoudingen op scherp staan: werken met ‘beroepswethouders’ die geen binding hebben met lokale partijen is een geschikte manier om gemeentepolitiek te bedrijven en een standvastig, democratisch B&W aan te stellen. Het is daarin wél prettig dat er meegekeken wordt door mensen die verstand hebben van werving en selectie in bestuurs- en gemeentevraagstukken.

Op aanraden van en in samenspraak met de gemeenteraad is de hulp van een expert ingeschakeld: Geerts & Partners heeft het proces van werving en selectie van A tot Z begeleid.

Want op zoek gaan naar ‘externe’ personen om wethoudersfuncties te bekleden, gaat gepaard met een aantal vragen. Hoe zorgen we dat de nieuwe wethouders een geschikte achtergrond hebben? En hoe komen de juiste mensen vervolgens op de juiste plekken terecht? De gemeente had kandidaten nodig die bestuurlijk zeer sterk in de schoenen stonden. Daarmee konden de wervingsexperts van Geerts & Partners ons goed helpen.

Een groot netwerk, landelijke spreiding en assessmentexperts

Op het moment dat je in een grotere pool naar de juiste mensen zoekt – én met een grotere geografische scope –, heb je een netwerk nodig. Een expert voor werving en selectie kan helpen in het stroomlijnen, toetsen, ophelderen en uiteindelijk kiezen van de juiste talenten. En dat is precies wat we bij Geerts & Partners vonden. Als onafhankelijk bureau met een enorm bestand en landelijke spreiding konden ze onze zoektocht versimpelen en begeleiden.

Waalre zocht naar wethouders voor drie grote inhoudelijke ‘blokken’ binnen het bestuur. Voor elk blok werden vier geschikte kandidaten aangedragen, waaruit de raad uiteindelijk een passende selectie maakte die aansloot bij de vraag.

Geerts & Partners maakt ook gebruik van een breed Appa-netwerk. Daarin zitten mensen die in het openbaar bestuur werkzaam zijn geweest en te selecteren zijn op de inhoudelijke portefeuilles die ze hebben gehad. Zo kunnen mensen écht op hun waarde aangewezen worden.

Besluitvorming en tegenspraak als sleutelcompetenties

Geschikte bestuurders kenmerken zich over het algemeen door een goed samenwerkend vermogen en diepgaande kennis van besluitvormingsprocessen. Maar wat wel eens vergeten wordt en wat in deze specifieke situatie erg belangrijk was, is de bedrevenheid om met verschillende meningen en posities om te gaan en ook daarmee tot een goed resultaat te komen. En dat is niet voor iedereen weggelegd.

De ‘juiste’ personen voor de baan waren in dit geval adequate belangenbemiddelaars die begrijpen dat niet iedereen het altijd zomaar eens is met beslissingen en die daar op een intelligente manier mee om kunnen gaan. Daar is in de selectieperiode goed naar gekeken.

Uiteindelijk is er unaniem ‘ja’ gezegd tegen de drie geselecteerde bestuurders. Dat was belangrijk voor de gemeente en zorgde voor vertrouwen in en onder de leden van het B&W.

Het college van de burgemeester en wethouders moet staan als een huis. Altijd natuurlijk, maar in het Waalre van twee jaar geleden konden we ons geen politiek zwak draagvlak permitteren. In het selectieproces werd continu gekeken of de kwaliteiten en talenten van de kandidaten aansloten bij onze vraag. Zo werd de complementariteit gegarandeerd.

Een goede samenwerking met bestuurlijke rust als resultaat

Het resultaat van de werving-en-selectieperiode heeft ertoe geleid dat we drie topwethouders aanstelden voor de ambtsperiode van november 2020 tot maart 2022. Door het inschakelen van een onafhankelijk bureau konden we het democratische proces optimaal waarborgen, omdat transparantie, kennis, kunde en samenspraak continu vooropstonden en de zeggenschap van de raad centraal stond.”

Benieuwd naar onze expertise op het gebied van werving en selectie? Leer meer over hoe we in vijf uitgebreide stappen de beste mensen op de juiste plekken plaatsen. Geerts & Partners denkt graag mee.

Neem contact op met Geerts & Partners

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en evenementen.

Lees hier onze algemene voorwaarden: Privacy beleid.