De drie elementen van een organisatiesysteem

Door: Marieke Vreugdenhil

Net als een familie, voetbalteam of vriendengroep vormt elke organisatie een eigen systeem. Hierin zijn collectieve overtuigingen, gedragingen en patronen verankert. Alle handelingen van werknemers komen hieruit voort. In dit blog leer jij welke drie vaste elementen invloed hebben op het organisatiesysteem. Ontstaan er problemen op de werkvloer, zoals geroddel of ziekteverzuim? Grote kans dat de oorzaak in een van deze drie factoren ligt.

1. Binding

Binding gaat over jouw plek in het systeem. In een familie is die biologisch: jij bent kind van jouw vader en moeder, die bloedband is er altijd. In een organisatiesysteem gaat het over jouw plaats in de organisatie. Of je nu secretaresse bent of directeur: jij hebt recht op een plek waarin je wordt gezien en je jouw werk goed uit kunt voeren. Wanneer je wordt buitengesloten of vergeten, heeft dat invloed op het hele systeem.

2. Rangorde

In elk samenwerkingsverband is er een bepaalde rangorde. Het draait hierbij om in welke mate een persoon bijdraagt aan de organisatie. Hoeveel verantwoordelijkheid iemand neemt. Wordt de rangorde verstoord – omdat er bijvoorbeeld een rolwijziging plaatsvindt – dan gaat de harmonie verloren en ontstaat er onvrede en onrust.

3. Geven en nemen

Geven en nemen is een essentieel onderdeel van elk organisatiesysteem. Deze twee elementen moeten met elkaar in balans zijn. Verstoringen hierin kunnen grote gevolgen hebben voor iedereen. Denk bijvoorbeeld aan de medewerker die altijd maar overuren blijft maken, waardoor anderen zich terugtrekken en hijzelf in een burn-out terecht komt.

Goede leiders besteden aandacht aan het organisatiesysteem

Alle individuen in de organisatie vormen samen een groter geheel. Problemen staan dan vaak ook niet op zichzelf. Heb jij in jouw organisatie last van een terugkerend patroon? Denk aan die ene werkplek die wel besmet lijkt met negatieve energie, omdat niemand er echt gelukkig wordt. Misschien heb je dan wel last van een disbalans in het systeem. Ik help je graag om te ontdekken hoe je de energie weer laat stromen.

Faciliteer jouw medewerkers in een fijne baan, ook als het niet meer werkt.

Lees meer over het mobiliteitsdienstverband

Neem contact met ons op

Wil je meer informatie over organisatiesystemen?

Lees meer blogs

Blogs
Wij gaan verhuizen! Stadhuisplein 75D, Tilburg

Wij gaan verhuizen! Stadhuisplein 75D, Tilburg

HR Event 2024

HR Event 2024

Blogs

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en evenementen.