Referentie:
Afwisseling houden in rol van afdelingsmanager

Professional Sandra

Afwisseling houden in rol van afdelingsmanager

Negen jaar lang werkte Sandra met plezier als afdelingsmanager bij de gemeente Hilvarenbeek. De functie past haar nog steeds als een jas. Maar het gebrek aan afwisseling speelde steeds meer op en zette Sandra aan het denken. Gesprekken met interim-professionals wakkerde een vuurtje in haar aan. “Na een gesprek met Geerts & Partners hoefde ik me niet meer af te vragen of werken in interim-verband iets voor me is. Nu ben ik begonnen aan een interim-opdracht als afdelingshoofd Dienstverlening bij de gemeente Oisterwijk. Ik kan me weer verbazen en verwonderen.”

Drang naar afwisseling

Sandra bijt zich graag vast in opdrachten of projecten. Maar maandenlang aan één ding werken, dat is niet voor haar weggelegd. Haar eerste functie bij een organisatieadviesbureau barstte van de afwisseling. Werken voor verschillende opdrachten, diverse bedrijven en steeds op een andere locatie. “Dat reizen werd lastiger toen ik kinderen kreeg. Ik had meer vastigheid nodig. Dat vond ik bij de gemeente Hilvarenbeek als afdelingsmanager Dienstverlening.”

Naarmate Sandra’s kinderen ouder werden, nam de drang naar afwisseling in haar werk toe. “Ik bekeek regelmatig vacatures, maar het begon nooit te kriebelen.” Ik benaderde enkele mensen uit mijn netwerk die de stap naar het interimvak al hadden gemaakt. Het belangrijkste inzicht dat deze gesprekken mij opleverde, was dat je beter spijt kunt hebben van iets dat je hebt gedaan, dan van iets dat je niet hebt gedaan.”

In die periode nam Ad Anthonissen van Geerts & Partners contact op met Sandra voor een vacature van gemeentesecretaris. “Op dat moment werkte ik in Hilvarenbeek al jaren op directieniveau. De stap naar de rol van gemeentesecretaris ligt dan best voor de hand. Het was dus niet zo vreemd dat hij belde, maar ik wilde liever in dezelfde rol blijven werken en dan met meer afwisseling.”

De eerste stappen in interimland

Wel wilde Sandra graag kennismaken met Geerts & Partners als organisatie. “Tijdens een open kennismakingsgesprek werd ik meteen enthousiast. Ik heb toen de tijd genomen om over het idee na te denken en heb Ad uiteindelijk opnieuw benaderd. Samen met zijn collega Pascal van de Giessen gingen we in gesprek. Het enthousiasme van Pascal over werken in interim verband werkte aanstekelijk. Ik zag veel mogelijkheden”

Na het gesprek stuiterde ik haast naar buiten. Ik hoefde mezelf niet meer de vraag te stellen of dit wat voor me kon zijn.

Opbouwen naar fulltime

De kogel was door de kerk: Sandra ging het interimschap aan. De zomervakantie gebruikte ze om te bedenken hoe ze dat vorm wilde geven. “Al snel nam Pascal contact op over de opdracht van hoofd op de afdeling Dienstverlening in Oisterwijk. Dat voelde meteen goed. Voor mij was het een mooie kans om op een soepele manier de overgang te maken naar het interimvak.”

Na negen jaar bij de gemeente Hilvarenbeek vond Sandra het wel belangrijk dit netjes af te sluiten. “Ik heb er toch al die tijd met plezier gewerkt. Daarom bouw ik tot mijn vertrek op 1 januari mijn uren af. In Oisterwijk bouw ik in de tussentijd op naar fulltime. Deze combinatie van afbouwen en opbouwen gaf mij extra vertrouwen om de stap naar het interimvak te zetten.”

Overeenkomst

De nieuwe functie van Sandra lijkt ook veel op de vorige. “De grootste overeenkomst is de verantwoordelijkheid vanuit het MT en de bijdrage die je als afdelingshoofd levert aan de organisatieontwikkeling. De interim-opdracht in Oisterwijk ligt mooi in lijn met wat ik in Hilvarenbeek deed. Collega-managers uit Oisterwijk kende ik al een beetje vanuit de samenwerking tussen Hilvarenbeek, Goirle en Oisterwijk. De drie gemeenten werken al jaren intensief samen, veel van de leidinggevenden hebben regelmatig contact met elkaar.”

Verbazen en verwonderen

In haar interim-opdracht ervaart Sandra nu het beste van twee werelden: “Ik vervul nog steeds de rol van leidinggevende, iets wat ik graag wilde. Daarnaast is er afwisseling, want volgend jaar start ik weer voor een andere opdrachtgever.” Bij haar start in Oisterwijk kon Sandra zich weer dagelijks verbazen en verwonderen. “Als interimmer heb je een frisse blik., De ervaring van een vorige opdracht neem je weer mee naar de volgende.”

Kiezen is je eigen geschiedenis schrijven

“De directeur van mijn eerste baan, zei ooit tegen mij: ‘Kiezen is je eigen geschiedenis schrijven.’ Die zin is altijd in mijn hoofd blijven hangen. Niet kiezen is ook een keuze. Op het moment dat ik nadacht over deze stap zei mijn dochter: ‘Mam, je zegt altijd tegen ons dat we keuzes moeten maken. Dat moet jij nu ook doen.’ Zij gaf mij het laatste duwtje.”

Vind net zoals Sandra de interim-opdracht van je dromen.

Neem contact op met Cille Meesters, ondersteunend adviseur team Interim & Detacheren

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.