Gemeenschappelijke Regeling Bevelanden zocht een interim-directeur om de wervingsperiode voor een nieuwe directeur te overbruggen. Een interim-primeur voor oud-gemeentesecretaris Koen van Veen: hij greep de rol met beide handen aan. De geplande tijd werd een maand korter: noodgedwongen wat gas erbij! Hij ondervond de dubbele meerwaarde van het zijn van interim-professional bij een Gemeenschappelijke Regeling. Zijn adviezen deelt hij hier.
Opdracht: Gemeenschappelijke Regeling Bevelanden
De gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal startten in 2016 een samenwerkingsverband om intern ICT- en hrm-zaken te regelen, en om voor de inwoners alles op het gebied van werk, inkomen en zorg te organiseren. In 2021 was het tijd voor een reorganisatie. Geerts & Partners werd destijds gevraagd voor de werving en selectie van een nieuwe directeur en vond ter overbrugging ook een geschikte interim-kandidaat.
Koen bleek perfect in het plaatje te passen en begon er voor een periode van zes maanden. “Uiteindelijk werden dat er vijf, omdat de nieuwe directeur eerder kon starten. Ik zou die periode de taken naar bestuur en gemeenten doen en het nawerk van de reorganisatie doen. Met het nieuwe managementteam bepaalde ik de inrichting van het werk. We maakten een visie uit voor de informatievoorziening af. Daar moest nog even het gaspedaal voor worden ingetrapt.”
Een Gemeenschappelijke Regeling heeft een interessante dynamiek. Je werkt voor de inwoners en het bestuur, maar bent geen gemeente. – Koen van Veen
Een Gemeenschappelijke Regeling is geen gemeente
Koen werkte eerder veel samen met GR’en, maar maakte er toen nooit onderdeel van uit. Hij werkte twintig jaar als gemeentesecretaris: zijn kennis en ervaring kwam bij de Gemeenschappelijke Regeling Bevelanden goed van pas. “Ik weet hoe het netwerk van de burgemeesters en wethouders eruitziet en welke vragen zij krijgen over een Gemeenschappelijke Regeling. Dat heeft eveneens te maken met gemeentelijke spelregels en voorschriften, maar binnen deze organisatie ben je verantwoordelijk voor inwoners van vijf gemeenten. Dat is een interessante opgave en een steeds vaker gekozen manier van benaderen.”
Advies: neem een kijkje in de keuken
Toen zijn opvolger klaarstond om het werk van Koen over te nemen, had hij een belangrijke eerste vraag: heeft deze persoon ooit in een gemeente gewerkt? “Vanwaar die vraag? Als interim-directeur merkte ik dat het erg hielp dat ik exact wist hoe het reilt en zeilt in een gemeente. Als gemeentesecretaris zag ik vroeger veelal dat directeuren van Gemeenschappelijke Regelingen goede vakinhoudelijke managers waren. Maar ik geloof dat je met een gemeentelijke achtergrond sneller ingewerkt bent en ziet hoe de hazen lopen.”
“Ik gun het nieuwe directeuren om een soort stage bij de gemeente te lopen: ga eens een paar dagen mee met de gemeentesecretaris. Ik zeg expres ‘gun’, want ik geloof dat het nieuwe directeuren helpt om het werk beter te doen. Je weet wie er aan de andere kant van de tafel zitten, aan welke informatie zij wat hebben en hoe zij tegen het samenwerkingsverband aankijken.”
Interim-professional, zoek het juiste tempo
Koen deed niet alleen lessen voor Gemeenschappelijke Regelingen op, maar kwam ook tot een interessante conclusie voor startende interim-professionals. “Het was mijn eerste interim-opdracht. Ik kwam binnen met een rugzak aan plannen en ideeën, klaar om te starten. Vrij snel ontdekte ik dat je je als interimmer moet aanpassen aan de nieuwe omgeving, de behoefte en het tempo daar. Je kunt wel veel willen, maar als de situatie daar nog niet zover is, gebeurt het niet. Een waardevolle les die voor iedere interim-professional geldt.”
Ervaar ook de meerwaarde van een frisse wind die een interim-professional kan brengen.