Alles in de wereld verandert. Zo ook de rol van een griffier. Deze griffier is niet voor een gat te vangen en verhult zich in de vorm van verschillende personages. Zo wordt hij of zij gezien als eerste aanspreekpunt van de gemeenteraad en als controller en bewaker van het procedureverloop.
“Bovendien zorgt de griffier als vertrouwenspersoon voor verbinding tussen de raad en het college. Kennis van gemeentelijke zaken is daarbij onmisbaar. Maar het ambt ondergaat een ontwikkeling”, vertelt Robin Reichrath. En hij kan het weten als griffier bij gemeente Gulpen-Wittem. Robin vertelt over de stand van zaken anno 2020.
Belangrijke eigenschappen voor de griffier in een gemeente:
- Onafhankelijk
- Integer
- Dienstbaar
- Loyaal
Raadsgriffier als strategisch adviseur
Waar een griffier eerder veelal als facilitaire ondersteuner fungeerde, ligt de focus nu steeds meer op het geven van strategisch advies. Robin: “In de eerste jaren na de dualisering van het gemeentebestuur in 2002, bleef de gemeenteraad regelmatig een verlengstuk van het college van burgemeester en wethouders. Anno 2020 zie je steeds meer gemeenteraden hun eigen rol en positie als hoogste bestuursorgaan opeisen. De gemeenteraad maakt steeds meer haar eigen afwegingen en de griffier speelt daarin als onafhankelijk adviseur een belangrijke rol.”
De invulling van de functie en verwachtingen met betrekking tot het griffiersvak kunnen per gemeente verschillen. De ene gemeenteraad beschikt al over een kritische, zelfbewuste en zichtbare griffier terwijl die ontwikkeling in andere gemeenten nog moet plaatsvinden.
Brug tussen samenleving en raad
De griffier van tegenwoordig ondersteunt bovendien niet alleen raadsleden op een proactieve wijze. Steeds vaker wordt er ook een betere verbinding verwacht tussen gemeenteraad en samenleving. “We richten ons niet meer alleen op interne ontwikkelingen binnen de gemeentelijke organisatie, maar ook wat er in de samenleving speelt. Om vervolgens raadsleden te adviseren hoe zij de behoefte kunnen invullen binnen hun takenpakket als volksvertegenwoordiger.”
Verbinding creëren
Hoe creëert een griffier die verbinding? Robin antwoordt: “Er komen talloze brieven en verzoeken van burgers binnen. De griffiers van nu lezen deze informatie en maken telkens een afweging: wat zijn belangrijke ontwikkelingen in de gemeenschap en kunnen deze betrokken worden bij een besluit van de gemeenteraad? Vervolgens onderneemt de griffier stappen om de raad en andere inwoners bij elkaar te brengen. Bijvoorbeeld door een (online) bijeenkomst.”
Advies van Robin
De functie van griffier vervullen, is wat Robin het liefste doet. “Als griffier bent u adviseur, klankbord, vertrouwenspersoon en leidinggevende van de griffie. Die veelzijdigheid maakt elke dag interessant. Het is belangrijk flexibel te zijn en goed te schakelen tussen de wensen van inwoners, gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. Tegelijkertijd blijft een griffier onafhankelijk. Als u het onder de knie krijgt om alle verschillende belangen te erkennen en begrip te tonen voor ieder standpunt, komt u ver.”