Wie bestuurlijke ambitie heeft en zich wil specialiseren, kan een functie als toezichthouder vervullen. Een certificering helpt u om uw competenties aan te tonen en zo aan de slag te kunnen bij bijvoorbeeld een raad van commissarissen of raad van toezicht. Geerts & Partners biedt hiervoor de opleiding Toezichthouder aan, vanuit Maastricht University (UMIO). Wouter Bollen volgt deze opleiding via ons en vertelt er meer over. 

Nieuwe inzichten

Wouter werkte eerder als wethouder. Nadat gemeenten fuseerden, verloor hij zijn functie. Via de Appa-begeleiding (Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers) van Geerts & Partners ontstond het idee om de opleiding Toezichthouder te volgen. “De opleiding heeft veel raakvlakken met besturen, dat ik in het verleden deed. Het grote verschil: als toezichthouder leer ik redeneren vanuit een controlerende rol.”  

Hij noemt een voorbeeld. “Als wethouder/ bestuurder ben ik geneigd om een mening of conclusie te vormen. Bijvoorbeeld over een data-analyse. Als toezichthouder is dat niet (meer) mijn rol. Nu analyseer ik die data en stel ik vragen als: hoe ga je om met de data en hoe kun je die gebruiken als bestuurder of directie? Vanuit dit punt stel ik een advies op voor bestuurders.” 

‘Alle aspecten’

foto: Wouter Bollen

Wouter volgt sinds mei de opleiding Toezichthouder. Tijdens deze studie leert hij alle aspecten van het toezicht houden op een bestuur. Iedere zes tot acht weken is er een lesdag. “Het zijn interessante colleges. We werken in groepsverband en sparren met elkaar. Dit doen we aan de hand van een presentatie of boek over een bepaald onderwerp, zoals data. De sessies zijn erg interactief. Ook komen er regelmatig sprekers en specialisten langs om te vertellen over het vak.” 

Frisse start

De opleiding duurt een jaar en Wouter is dus ongeveer halverwege de studie. Na het behalen van het certificaat ambieert hij een bijbaan als toezichthouder. Bij voorkeur bij een woningcorporatie of een soortgelijke maatschappelijke organisatie.  

Daarnaast werkt hij inmiddels ook fulltime als strateeg Instrumenten & Grond bij de provincie Noord-Brabant. Ook in deze rol heeft hij baat bij de lesstof die hij leert tijdens de colleges. “Door de opleiding bekijk ik materie vanuit een andere hoek. Wanneer ik bijvoorbeeld bij een bedrijf toezicht houd, is het mijn rol om te kijken of dat bedrijf de data of ontwikkelingen goed interpreteert en daarop de juiste acties uitzet of keuzes maakt.” 

Toekomstgericht 

Wouter noemt de opleiding ‘toekomstgericht’. “Veel van mijn collega’s zaten een lange tijd in de universiteitsbanken. Ik bouwde mijn kennis op in de praktijk, onder andere dankzij mijn jarenlange ervaring als wethouder en adviseur. Met het certificaat dat ik uiteindelijk behaal, vergroot ik mijn kansen op de arbeidsmarkt. Het is een bevestiging van mijn competenties. Dit kan in mijn voordeel werken en doorslaggevend zijn wanneer meerdere kandidaten solliciteren op een functie als toezichthouder. Daar ben ik heel blij mee.” 

Iedereen die een functie als bestuurder heeft en zich wil verbreden of specialiseren, raad ik aan deze opleiding te volgen. Die is relatief kort en je ontvangt een certificaat voor op je cv.

Wouter Bollen

Persoonlijke begeleiding 

Wouter kwam bij ons terecht voor een Appa-traject. Een weloverwogen beslissing om voor ons te kiezen, vertelt hij. “Ik ken Geerts & Partners uit het verleden. Ik vind het een prettige samenwerking. Ik voel me nooit een nummer. Ze werken met een persoonlijke benadering, ze weten wie ik ben en als er een passende functie voorbijkomt, dan matchen ze die meteen met mijn kwaliteiten.” 

Wat is het Appa-traject? Het Appa-traject is bedoeld voor politieke ambtsdragers die gedwongen of vrijwillig aftreden, bijvoorbeeld wethouders of burgemeesters. Binnen het Appa-traject zoek je naar een nieuwe invulling van je werkzame tijd en is het daarbij verplicht om samen te gaan werken met een officieel erkend re-integratiebedrijf zoals Geerts & Partners, om zo weer beter aan de slag te gaan als voormalig politiek ambtsdrager. 

Ga voor een specialisatie en kies een opleiding tot toezichthouder.

.

Kies voor een opleiding aan de UMIO