Foto: Dorien Zandvliet

Dorien Zandvliet heeft een indrukwekkende politieke staat van dienst. Als studente filosofie was ze al geïnteresseerd in politiek. Ze startte als fractiemedewerker en werd daarna griffier, wat haar ‘dichtbij waar het allemaal gebeurt’ bracht. Op een gegeven moment wilde ze meer de diepte in; ze ging aan de slag als regisseur Sociaal Domein in Drechtsteden. Ze werd wethouders kandidaat voor de PVDA en startte in 2014 met haar eerste termijn als wethouder in gemeente Alblasserdam, met flink wat portefeuilles. Ze maakte bijna twee termijnen vol. Corona en een burn-out zetten in het najaar van 2020 alles in een ander perspectief. Hoe gaat het nu met Dorien? 

Als mens groei je altijd. Wat je ook doet, alles is te gebruiken. Je leert, ook van tegenslagen. – Dorien Zandvliet 

Geen derde termijn

Dorien: “Mijn doel was maximaal twee termijnen volmaken. Ik ging aan de slag in het Sociaal Domein. Voor de tweede termijn ben ik lijsttrekker geweest, een pittige uitdaging. Het besturen van alle regioverbanden, het beheren van grote portefeuilles… er gebeurde ontzettend veel in gemeenteland. Corona was de druppel bovenop de duizend-en-een dingen in werk en privé die de emmer deed overlopen. Herstellende van mijn burn-out werd duidelijk: als ik toch geen derde termijn aanga, dan is het tijd om nu te gaan kijken naar wat anders. De tweede termijn heb ik net niet volgemaakt.” 

Zoekende naar die nieuwe uitdaging kon Dorien terecht bij de gemeente Dordrecht. Een plek waar veel oud-collega’s naar overhevelden toen haar vorige werkgever ophield te bestaan. Dat maakte dat het wat voelde als thuiskomen. Een prettige periode waarin ze een aantal interessante klussen oppakte. Ondertussen ging ze in gesprek met adviesbureau Van Dam & Oosterbaan. Daar zaten mooie mogelijkheden. Ze hielpen Dorien haar kwaliteit te herontdekken en te kijken waar ze het best tot haar recht kwam. Dankzij die begeleiding startte ze op 1 maart 2022 in haar nieuwe functie als senior-adviseur. 

Persoonlijke benadering

Parallel ging het verplichte Appa-traject van start. Ze sprak met drie bureaus en koos uiteindelijk voor Geerts & Partners. De klik die er meteen was, gaf de doorslag. Dorien: “De benadering was heel persoonlijk. Niet van: zo, daar hebben we weer een wethouder. Maar daar hebben we Dorien. Dat voelde meteen goed.”  

Het feit dat Dorien al een andere baan had voordat de Appa-begeleiding van start ging, gaf een andere focus aan het traject. “In plaats van nadrukkelijk kijken naar mijn verdere loopbaan werd het een proces van dingen over mezelf ontdekken, zaken op een rijtje zetten en de kunst leren om met vertrouwen vooruit te kijken. Ik weet nu waar mijn kwaliteiten en talenten liggen, wat ik echt wil, wat ik kan doen om mezelf verder te ontwikkelen. Mijn ervaringen helpen ook om de balans werk-privé beter in de gaten te houden. Inspanning en ontspanning, geven en nemen; het zijn allemaal zaken die aan bod komen. Ik heb zin in de toekomst. De wereld ligt open, zo voelt het echt.” 

Het Appa-traject hielp mij naar de toekomst te kijken en de vraag ‘wat wil ik later worden?’ te beantwoorden. – Dorien Zandvliet 

Benieuwd naar de ervaringen van andere Appa-kandidaten? Lees meer

Weemoedig – Dorien: “Als openbaar bestuurder ben je het gezicht van de gemeente en moet en wil je bij alle belangrijke gebeurtenissen aanwezig zijn. Ik ben nog steeds betrokken bij Alblasserdam. Maar mijn rol is niet meer zo groot als voorheen. Je springt van een rijdende trein en het besturen gaat zonder jou direct verder. Af en toe bekruipt me een gevoel van weemoed. Appa-begeleiding leert je ook daarmee om te gaan.” 

Rugzak vol ervaringen

“Wat ik meeneem uit mijn wethouderschap? Mijn brede kennis van het openbaar bestuur; ik kan over veel dingen meepraten. Ik overzie snel wat er speelt en kom gemakkelijk in contact met verschillende groepen mensen. Praten met inwoners, stichtingen, collega-wethouders, burgemeesters; als wethouder ben je altijd in gesprek. Ik heb een enorme rugzak aan ervaringen waar ik heel veel uit kan halen.” 

Goede raad

Haar advies aan wethouders die stoppen met hun politieke carrière: “Neem de tijd, spring niet van het ene in het andere en reflecteer. Wat heb je de afgelopen jaren gedaan, hoe voelde je je daarbij, waar kreeg je energie van en wat waren de valkuilen? Een wethouder heeft niet automatisch de juiste papieren op de arbeidsmarkt. Houd daar rekening mee. Staar je niet blind op ‘ik moet nu solliciteren’ en laat je niet demotiveren door afwijzingen. Maak gebruik van de handvatten van de Appa-begeleiding. En bedenk: het komt wel.” 

Wat wilt u halen uit het Appa-traject? 

Vertel het ons