Foto: Berend de Vries

“Het wethouderschap is fantastisch, maar ook snel voorbij. Als je geluk hebt, kun je drie termijnen door. Voor anderen zit het er na vier jaar op. Bestuurders gaan er tijdens hun ambt vol voor en denken pas na over de volgende stap na de verkiezingen. Zonde, want je hebt veel te bieden en een gat in je cv is niet gunstig. Mijn advies? Benut de tijd tijdens je wethouderschap ook om na te denken over je nieuwe rol. En neem een coach in de arm”, adviseerde – nu voormalig wethouder van Tilburg – Berend de Vries eerder. Dat deed hij in het kader van een blog over de toegevoegde waarde van voormalig wethouders in organisaties. Hij nam zijn eigen advies ter harte en startte ruim anderhalf jaar geleden met het pré-Appa-traject bij Geerts & Partners. Met succes, want hij werkt inmiddels als concerndirecteur Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen bij de gemeente Utrecht. In dit blog vertelt Berend hoe hij zijn weg naar de volgende stap in zijn carrière heeft vormgegeven.

Ga actief aan de slag met je loopbaan na het wethouderschap

Berend: “Vanaf dag één is het wethouderschap een eindige functie en een markante functie. Het is ook een ambt waarbij je volledig in dienst staat van het publiek, de burger. Een baan waar je je ook in kunt verliezen. Daarom is het goed om jezelf af te vragen: ‘wie ben ik nu zonder het wethouderschap? Welke vaardigheden heb ik opgedaan die van pas komen in mijn verdere loopbaan?’. Sommige wethouders gaan door tot aan het einde van hun termijn, zonder na te denken over de periode erna. Die vallen in een zwart gat. Ik wilde graag van werk naar werk. Toen ik mijn derde periode als wethouder van Tilburg startte, ben ik daarom actief aan de slag gegaan met de stap erna. Daarvoor maakte ik een afspraak met Geerts & Partners voor pré-Appa-begeleiding.

Laat coaches je helpen om je ambities scherp te stellen

Natuurlijk kon ik voor het pre-Appa-traject best antwoord geven op de vraag ‘wie ben je en wat kan je’. Maar ik wilde mijn ambities scherper stellen. Samen met twee coaches ben ik de diepte in gegaan. Een van de coaches is een voormalig wethouder en dat vond ik een absolute pré. Hij kon goed relateren aan mijn situatie en mij ook goed begeleiden vanuit zijn eigen ervaringen. Zo heb ik mezelf beter leren kennen, alle elementen van mijn kunnen onderzocht, gekeken waar mijn waardes liggen en welke eigenschappen ik heb. Het traject heeft daardoor geholpen om scherp te krijgen wie ik ben als professional en welke kant ik op wil.

Investeer tijd in deze ontdekkingstocht voor het beste resultaat

Een makkelijk traject is het zeker niet. Je besteedt veel tijd aan deze ontdekkingstocht, maar het is ook een nuttige en flinke investering in jezelf. Je bent niet met een paar workshops klaar. Mijn traject duurde – met tussenpozen – ruim anderhalf jaar. Tijd die ik ook nodig had om helder te krijgen wat mijn volgende stap zou kunnen zijn. Ik heb psychologische testen gedaan en veel gesprekken gevoerd met experts uit verschillende domeinen ter oriëntatie. Zo heb ik voormalig wethouders gesproken die iets heel anders zijn gaan doen en hoe ze dat hebben ervaren. Dat waren enorm relevante gesprekken die me hebben geholpen om scherper te krijgen wat ik wil. Mijn coaches hebben me ook uitgedaagd om met mensen uit sectoren te praten waar ik nooit aan gedacht zou hebben. Door al die gesprekken gingen de luiken bij mij open.

Organiseer feedbackgesprekken met collega’s en vakgenoten

De feedbackgesprekken als onderdeel van het pre-Appa-traject waren eveneens erg waardevol. Een collega-wethouder, gemeentesecretaris en anderen die me relatief goed kennen: de coach heeft bij hen feedback opgehaald in de vorm van een referentenonderzoek. Dat koppelde hij aan me terug. Hoe zien collega’s mij acteren? Welke vaardigheden zijn goed ontwikkeld? Wat kan beter? Dat leverde een compleet beeld van mezelf op als werknemer. Anderen zien jou toch nét wat anders dan dat je jezelf ziet. Die 360-graden feedback was enorm welkom en hielp me ook om mezelf beter te verwoorden in sollicitatiebrieven. Ook op dat gebied heb ik hulp gekregen van Geerts & Partners. De coaches zochten mee naar vacatures die me aanspraken en begeleidde me naar verschillende sollicitaties toe. Eerst fictief, zodat ik mezelf ook op dat gebied kon aanscherpen. Later ook tijdens echte procedures. Kortom: allemaal zinvolle instrumenten die heel bewust onderdeel van de begeleiding zijn.

Een goede match op inhoud en ambitie

Nog voor mijn termijn als wethouder eindigde, had ik al zicht op nieuw werk. Concerndirecteur Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen bij de gemeente Utrecht.

Dat was ook voor mij een verrassing. Maar wat betreft inhoud en ambitie is het een goede match. Ik had niet het doel om voortijdig uit het ambt te stappen, maar wél het doel erachter te komen wat ik precies wilde gaan doen als mijn wethouderschap ophield. Toen deze vacature op mijn pad kwam, wist ik het meteen. Deze functie wilde ik. Alles wat ik interessant vind, zit erin. Werken aan de publieke zaak, aandacht voor maatschappelijk belang, dynamiek en de kans om impact te maken. Het maatschappelijke is uiteraard een rode draad in mijn cv. Impact maken op de maatschappij, dat ook. De dynamiek, die zit vooral in de rol en de positie die ik heb in de organisatie van de gemeente Utrecht. Ik werk in de breedte waar ik te maken heb met veel facetten. Precies waar ik me prettig bij voel en wat in mijn functie als wethouder ook een belangrijke vaardigheid was. Daarnaast ga ik van een gemeente met ruim 200.000 inwoners naar eentje met 350.000. Met de verwachting dat de stad een schaalsprong tegemoet gaat. Dat is pas dynamiek.”

Wat als u als wethouder niet herkozen wordt, of wat als u nu al weet dat u na deze termijn iets anders wil gaan doen? Met het pre-Appa-traject krijgt u scherp wat uw ambities zijn en vindt u wellicht die baan al. Onze adviseur Herbert Zilverentant bespreekt graag met u de mogelijkheden om u voor te bereiden op wat er na het wethouderschap mogelijk is.

Wie is Berend de Vries?

Berend de Vries was wethouder van Tilburg tussen 2010 en begin 2021. In zijn portefeuille zaten de onderwerpen (circulaire) economie, ruimtelijke ordening, energietransitie, citymarketing, BrabantStad. Verantwoordelijk voor projecten als Spoorzone, Piushaven, Veemarktkwartier en Stappegoor. Eerdere portefeuilles waren grondzaken, wonen, duurzaamheid, milieu, bestuurlijke vernieuwing, P&O en internationale samenwerking. Sinds 15 mei werkt hij als concerndirecteur Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen bij de gemeente Utrecht. Hij draagt de verantwoordelijkheid voor de realisatie van de organisatiebrede ambitie om gezond stedelijk leven voor iedereen te realiseren binnen thema’s zoals stedelijke ontwikkeling, wonen, werk en economie, klimaat en mobiliteit.”

Nieuwsgierig wat wij voor u kunnen betekenen in uw weg naar een nieuwe baan? 

Herbert Zilverentant vertelt u graag meer.

Wat is leiderschapsontwikkeling via pre-Appa-begeleiding?

Geerts & Partners biedt met het pre-Appa-traject een programma voor leiderschapsontwikkeling waarmee wethouders en bestuurders al tijdens hun ambtsperiode de kans krijgen om zich te oriënteren op de volgende stap in hun loopbaan. Of uw ambities nu liggen bij een politieke functie, een baan in loondienst of het ondernemerschap: samen met onze coaches en ervaringsexperts, stellen we scherp welke kwaliteiten u tijdens uw ambt heeft opgebouwd en wat voor functie bij u past. Met deze inzichten versterkt u uw professionele profiel en komt u na uw ambtstermijn goed beslagen ten ijs op de arbeidsmarkt.

Wilt u meer weten over de ervaringen van anderen? Lees meer op onze casepagina.