Wethouder Auke Schipper vertelt

Foto: Auke Schipper

Na de gemeenteraadsverkiezingen verlaat wethouder Auke Schipper zijn bestuurlijke functie bij gemeente Hattem. Een bewuste keuze die leidde tot een persoonlijk ontwikkeltraject waarin hij zijn opties in de volle breedte exploreert. Momenteel geeft Schipper in een Appa-traject bij Geerts & Partners zijn vervolgstappen vorm en bereidt hij zich voor op een loopbaan buiten de gemeentepolitiek. “Ik zet in op mijn inzetbaarheid. Met de juiste ondersteuning zet ik mijn carrière actief naar mijn hand. En denk ik verder, anders en diepgaander na over mijn toekomst.” Inmiddels is Auke per 1 september 2022 gestart als ontwikkelingsmanager bij gebiedsontwikkelaar VanWonen.

Auke Schipper richtte zich als wethouder in het college van B&W in gemeente Hattem met name op het ruimtelijk domein, zijn expertisegebied. Daarvóór was hij manager bij gemeente Kampen. Hij kijkt uit naar een volgende stap, waarin hij zijn bestuurlijke vaardigheden op een nieuwe manier inzet.

Ontwikkelkansen: doorgroeien op basis van wat je al in huis hebt

Auke Schipper: “Je hoort het van meer bestuurders: het wethouderschap is een unieke ervaring. Je kunt het niet zonder meer vergelijken met andere beroepen. Dat betekent ook dat het zetten van een nieuwe stap in de richting van een andere functie gebaat is bij specifieke en doelgerichte begeleiding. En ik ken mezelf. Ik ben geen politicus die jarenlang meeverhuist met het ambt. Afgelopen zomer besloot ik dat ik na het eindigen van de termijn zou stoppen. Ik wilde me vanuit mijn brede inzetbaarheid heroriënteren.

In gebiedsontwikkeling is oneindig veel werk, ook buiten de gemeentepolitiek. Een begeleidingstraject helpt me om die volgende stap te bepalen, anders te kijken en kansen te zien.

Gebiedsontwikkeling is geen onbekend terrein voor me: ook vóór het wethouderschap, in mijn tijd als manager bij gemeente Kampen, richtte ik me op het portfolio ruimtelijke ontwikkelingen. We hebben behoorlijk wat keuzes te maken in Nederland de komende jaren en daar ben ik vanuit mijn ervaring graag bij betrokken. Het ligt nu dus voor de hand om daarin door te groeien. Maar niet zonder uit te zoomen en mijn kwaliteiten eens onder de loep te nemen. Je kunt als oud-wethouder namelijk meer dan je denkt. Daar moet je soms op gewezen worden.

De meerwaarde van een expertisepartij

Nadat je je vier jaar lang hebt ondergedompeld in de gemeentepolitiek en je compleet hebt gericht op het creëren van maatschappelijke meerwaarde voor inwoners, vergeet je soms dat de wereld voor je openligt na de ambtstermijn. En ben je je niet altijd bewust van de kwaliteiten die je in huis hebt.

Het is wat mij betreft een misvatting dat je als oud-wethouder niet zo makkelijk aan de bak komt. Het is vooral zaak dat je leert hoe je je kwaliteiten belicht, vormgeeft en op een nieuwe manier inzet. Een sparringpartner die je met gesprekken, een goede persoonlijkheidsanalyse, Odin Development Compass-tests en veel kennis van de arbeidsmarkt ondersteunt en adviseert, is dan een meerwaarde.

Slimmer sturen. Zelf aan het roer door inzicht

Door een bekwame partner in de arm te nemen, scherp ik mijn profiel en mijn cv aan. Een partij met een groot netwerk en ervaringsdeskundigen aan boord biedt inzichten op basis waarvan ik kan sturen. Zo sta ik steeds zelf aan het roer.

Mijn ODC-meting heb ik op vakantie ingevuld. Met een paar vragen was het klaar. Het resultaat? Een loepzuivere analyse die niet alleen perfect aansloot bij uitkomsten van eerdere persoonlijkheidstesten, maar ook mijn latentere en minder evidente kwaliteiten aan het licht bracht.

Bij Geerts & Partners leer ik om verbanden te zien en het meeste uit mijn kwaliteiten te halen. Uit mijn ODC-meting bleek onder andere dat ik servicegericht ben. Dat kan ik natuurlijk ook in een andere functie goed gebruiken. Een Appa-traject maakt me bewust van mijn marktwaarde. Ik gun meer voormalig wethouders dat inzicht. Je brengt echt iets met je mee. En dat haal je met de juiste gesprekspartner boven water.”

Wilt je meer weten of verder praten over Appa-begeleiding?

Neem contact op met Herbert Zilverentant