Foto v.l.n.r: Roel Lauwerier, Jo Ritzen, Bruno Bruins en Carin Meijer

“De ondergewaardeerde competenties van bestuurders”. Het is de prikkelende opening van een interessant webinar. Als voormalig wethouder bezit u namelijk tal van waardevolle competenties. Maar, zoals de titel al aangeeft, worden deze niet altijd op waarde geschat. Ervaringsdeskundige Roel Lauwerier, prof. dr. ir. Jo Ritzen en voormalig minister Bruno Bruins bespraken dit op maandagavond 17 mei tijdens het webinar van Geerts & Partners. De belangrijkste lessen nemen wij met u door.

Bestuurlijke competenties in een kader plaatsen

Competenties die u opdoet als wethouder of bestuurder zijn enorm waardevol, maar kunnen tijdens de zoektocht naar een nieuwe loopbaan ook voelen als een last. Dit omdat het lastig is deze concreet te vertalen naar de particuliere sector. Onnodig, vindt Roel. “Dat je bestuurder bent geweest, betekent dat je tal van waardevolle competenties hebt. Die toepassen op de particuliere sector vergt inzet. Wat belangrijk is, is dat je de capaciteiten die je opdeed voor het wethouderschap verbindt aan de ervaring van het wethouderschap. Zo vergrootte ik bijvoorbeeld mijn kans op de volgende stap in mijn carrière.”

Zie het zo: je hebt als wethouder altijd voorin de viswinkel gestaan. Maar dat wil niet zeggen dat je een goede visser bent of netjes een vis kunt fileren. Ga na waar je goed in bent en waar je je kunt ontwikkelen. – Roel Lauwerier

Foto: Jo Ritzen

Professor dr. Ir. Jo Ritzen noemde tijdens het webinar een aantal waardevolle competenties die een wethouder bezit. Het zijn competenties die de particuliere sector als geen ander kan gebruiken. We sommen het nog eens voor u op:

  • Empowering van mensen: wethouders betrekken anderen, kunnen delegeren en voor én met anderen werken.
  • Strategisch denken: als wethouder gaat u bij zichzelf te raden en doet u aan intervisie. Iets wat de private sector ook mag doen.
  • Verbinden: het verbinden van groeperingen en compromissen sluiten is een tweede natuur voor wethouders.
  • Problemen oplossen: dagelijkse kost voor wethouders waarbij u niet vanachter het bureau zaken oplost maar actief acteert.

Reflectie en spiegelen

Wat volgens Roel het belangrijkste is om te doen als wethouder, is regelmatig reflecteren. Niet alleen na de ambtstermijn, maar juist ook al tijdens. “Gedurende de periode merkte ik zelf dat je heel weinig tijd neemt om te reflecteren op wat je doet en wat er lukt. Die rust en ruimte pak je niet altijd wegens drukte. Doe je dat wel, dan zie je op tijd waar je goed in bent en waar je in kunt ontwikkelen. Dat maakt het na de functie makkelijker om door te pakken.”

Het advies van zowel Roel als Jo voor wethouders die de arbeidsmarkt op stappen: zoek mensen die een spiegel voorhouden, tegen de schenen trappen als het nodig is en tegengas geven. Zowel tijdens als na de ambtsperiode. Aan jaknikkers heeft u volgens de heren niks. Ga daarnaast in gesprek met uw netwerk, ga na wat zij van u vinden. En haal zo waardevolle informatie op voor de vervolgstap.

Leven na de politiek

De belangrijkste les van beide heren: “Er is leven na de politiek.” Uzelf daar op tijd op voorbereiden, helpt u bij het zetten van de volgende stap. Roel: “Wanneer het duidelijk is dat je volgend jaar gaat stoppen, komt de vrees voor de periode waarop je op de bank zit. Besef je dat je een flinke rugzak hebt opgebouwd. Wees daar open over en laat die zien.”

Wat Jo adviseert: “Blijf rennen. Het liefst houd je de periode van wachtgeld na de ambtsperiode zo kort mogelijk. Ga vanaf dag één na de ambt keihard aan de slag. Houd in het achterhoofd dat er een leven is waarin je weer aan de slag wil in een andere sector. Besef je dat je ooit wethouder of kamerlid af bent en wel weer verder wil.”

Bespreek met ons de mogelijkheden van een pre-Appa of Appa-traject na de ambtstermijn.

U kunt hierover contact opnemen met Herbert Zilverentant

Wilt u het webinar terugkijken dan is dat mogelijk via de volgende link.

Webinar terugkijken