Van politiek ambtsdrager naar de arbeidsmarkt: het Appa-traject (Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers) richt zich speciaal op die vaak lastige stap. Maar Erik van Daal, scheidend wethouder in Mill & Sint Hubert, had zijn pijlen gericht op een nieuwe wethoudersrol. En mede dankzij de persoonlijke begeleiding en ondersteuning op maat vanuit Geerts & Partners bereikte hij binnen vijf maanden zijn doel: Erik is nu wethouder in Venray.

De lijntjes van Geerts & Partners naar overheidsinstellingen zijn kort. Ik werd al snel tweemaal benaderd voor een projectleidersfunctie bij gemeenten. – Erik van Daal, wethouder Venray

Zijn zoektocht begon na een gemeentelijke fusie: vier gemeenten werden samen Land van Cuijk. Daardoor slonk het aantal zetels in het college van B en W en groeide de concurrentie voor de portefeuilles aanzienlijk. “Als wethouder weet je bij nieuwe verkiezingen altijd: er is een kans dat je niet terugkeert in het college.”

“In korte tijd benaderd voor twee projectleidersfuncties”

Voor Erik begon een zoektocht naar een nieuwe plek waar hij zijn veertig jaar aan vakkennis en -kunde kan delen – naast zijn twee vaste werkdagen als raadslid. Om zich te laten ondersteunen, koos hij voor het Appa-traject van Geerts & Partners vanwege de pragmatische benadering. “Alles staat in het teken van je zo snel mogelijk naar een nieuwe bestemming begeleiden. Daar had ik behoefte aan.”

Ook de aanwezigheid van een arbeidsbemiddelings- en detacheringstak overtuigde Erik. “De lijntjes van Geerts & Partners naar overheidsinstellingen zijn kort en hun netwerk is groot, dat merkte ik al snel: in korte tijd werd ik tweemaal benaderd voor een projectleidersfunctie bij gemeenten.”

Een klik met de persoonlijk begeleider

Schakel even terug, neem de tijd en zorg dat je binnen drie maanden een plan van aanpak hebt: dat kreeg Erik te horen bij de aftrap van zijn Appa-traject. Maar stilzitten? Daar houdt hij niet van. “Ik wilde me meteen oriënteren en ging her en der al op de koffie. Ans liet me daar vrij in en sparde met me.”

Ans Braakman is Eriks persoonlijke coach vanuit Geerts & Partners. “Ans is een zeer prettig persoon. We hadden een klik en door onze gesprekken wist ze precies wie er aan de andere kant van de tafel zat. Ze analyseerde me en we deden korte tests om te kijken waar mijn krachten en ambities lagen. Er kwamen verrassende zaken naar boven, waardoor ik, op 61-jarige leeftijd, weer meer inzicht in mezelf kreeg. Confronterend? Dat niet, maar wel heel waardevol onderweg naar een nieuwe baan.”

In het Appa-traject kun je ook masterclasses volgen, bijvoorbeeld over het burgemeesterschap of ondernemerschap. Erik had interesse in een masterclass voor toezichthouders, via de UMIO op de Universiteit van Maastricht. “Als deze kans in Venray niet voorbij was gekomen, dan had ik die mogelijkheid zeker verder willen verkennen.”

Nazorg als kers op de taart

Die nieuwe inzichten, de sparringsessies en een samen met Ans ‘opgepimpt’ cv hielpen Erik op gang. En dat had hij nodig om de gedroomde vervolgstap te vinden, die uiteindelijk uit zijn politieke netwerk voortkwam. “Als dat niet was gebeurd, dan had ik vol vertrouwen een van de mogelijkheden vanuit de detacheringstak van Geerts & Partners benut”, aldus de nieuwe wethouder in Venray.

“Mijn samenwerking met Geerts & Partners was uiteindelijk kort, maar enkel positief.” De nazorg voelt voor Erik als de kers op de taart. “Ik heb nog altijd contact met Ans. Ze helpt me als ik met vragen zit en ondersteuning nodig heb. Ik zou zelfs nog cursussen of masterclasses kunnen volgen om mijn vaardigheden te trainen. Ook dat deel van het Appa-traject geeft een fijn gevoel.”

Bereik ook jouw doel met een persoonlijke coach.

Neem contact op met Herbert Zilverentant