Bevorder de re-integratie van wethouders

Als voormalig wethouder bezit over unieke competenties, maar weet ze moeilijk te vertalen naar de eisen van werkgevers. En potentiële werkgevers nemen u minder snel aan dan iemand zonder uitgesproken politieke kleur. Afgetreden wethouders hebben hier regelmatig mee te maken, blijkt uit onderzoek.

Foto: Herbert Zilverentant

Re-integreren op de arbeidsmarkt is voor hen een uitdaging”, zegt senior-adviseur mobiliteit Herbert Zilverentant. “Die gaan we bij Geerts & Partners  graag aan. Leiderschapscoaching (pré-Appa) helpt je sneller aan een baan en meer succesvolle re-integratieverhalen nemen de vooroordelen weg. 

Wethouders: begin op tijd met arbeidsmarktoriëntatie en bereid je voor op wat komt. Dat kan al tijdens een pre-Appa-traject. – Sander Geerts, directeur Geerts & Partners 

Vroege oriëntatie

De moeizame re-integratie is dé reden dat directeur van Geerts & Partners Sander Geerts ervoor pleit dat wethouders al naar hun competenties en loopbaanmogelijkheden kijken, als ze nog op het pluche zitten. Door bijvoorbeeld leiderschapscoaching in te zetten. Sander: Echt, anders is het schieten met hagel. Na de gemeenteraadsverkiezingen moeten er landelijk vijfhonderd tot zeshonderd wethouders re-integreren. Als die allemaal tegelijkertijd op dezelfde soort functies solliciteren omdat ze denken dat daar hun enige kansen liggen, is de concurrentie moordend.”  

Goede begeleiding is om meer redenen nodig weet Herbert, zelf voormalig wethouder die re-integreerde via een Appa-traject. Als je niet herkozen wordt, is die agenda in één klap leeg. Dat is wennen en dat maakt dat voormalig politiek ambtsdragers echt even moeten ‘ont-wethouderen’.”  

Leiderschapscoaching en het Appa-traject

Dat ‘ont-wethouderen’, kan in alle rust bij Geerts & PartnersSander: “Politiek ambtsdragers hebben tijd nodig om hun vaardigheden en interesses te herontdekken. Bij ons krijgen zij praktische handvatten om terug de arbeidsmarkt op te gaan.” Herbert bevestigt dit: Als voormalig-politicus ben je bijvoorbeeld gewend om in de wij-vorm te praten. Maar een werkgever wil weten wat jíj kunt. Zaken waar Geerts & Partners bij ondersteunt.”  

Dat politieke vangnet waar wethouders in terecht komen nadat ze aftreden, mag volgens Herbert en Sander dan ook niet ontbreken op de weg naar re-integratie op de arbeidsmarkt. Net als de vroege oriëntatie via leiderschapscoachingMaar, hoe kan het dat een baan vinden nog steeds lastig is voor deze doelgroep, ondanks dit vangnet? Daar deed Experts in Media en Maatschappij (EMMA) onderzoek naar.  

Re-integratieproblemen bij wethouders

Conclusie? Wethouders hebben te maken met vooroordelen van werkgevers en een niet al te best imago. “Een oud-bestuurder heeft bijvoorbeeld minder ervaring met het bedrijfsleven”, weet Herbert. Hij of zij heeft gewerkt in een functie waar er maar weinig van zijn, de bijbehorende competenties zijn even uniek. Deze terugvinden binnen een baan in de private sector is niet makkelijk.” 

“En verder: onbekend maakt onbemind”, vervolgt hij. “Werkgevers kennen het wethouderschap maar hebben geen duidelijk beeld van de functie. ‘Hij komt hier vast de baas spelen’, is de heersende gedachte.” Sander onderschrijft dat. “Werkgevers kijken soms niet verder dan hun eigen vooroordeel. Ook kan de politieke kleur een rol spelen. Bedrijven willen zich niet aan een politieke partij liëren. 

En dan is er volgens Sander nog een vertrouwenskwestie: de vrees dat wethouders  uiteindelijk toch kiezen voor een functie als gedeputeerde. “Op hun cv staat toch die politieke partij. Als je wethouder bent geweest, is de volgende stap vaak de provinciale staten. Werkgevers weten dat en vrezen dat een aangenomen wethouder toch kiest voor een hogere bestuurdersrol. 

Verbeterd imago 

Dat imago moet verbeterd worden door middel van een landelijke campagne, beveelt EMMA aan. Ook moet er opleidingsbudget komen zodat wethouders zich tijdens hun zittende periode kunnen oriënteren op nieuwe functies. En het rapport pleit daarnaast voor een online platform om kandidaten en opdrachtgevers aan elkaar te koppelen. Een soort vacaturebank of uitzendbureau voor oud-wethouders. Aanbevelingen van EMMA die Sander en Herbert alleen maar toejuichen. 

Vroege oriëntatie voorkomt onnodige concurrentie. Stagemogelijkheden en opleidingsbudgetten dragen daaraan bij.” Herbert: “Het vraagt ook veel van werkgevers. Ze moeten over hun angst voor het politieke profiel heen durven stappen. Een campagne om het imago van wethouders te verbeteren, is dan ook een goede stap. Daar werken we bij Geerts & Partners ook al aan door succesverhalen te delen. 

Geerts & Partners begeleidde middels leiderschapscoaching en Appa-trajecten meerdere oud-politieke ambtsdragers aan een baan.

Meer weten? Neem contact op met Herbert Zilverentant

Bekijk onze cases

En lees over hun ervaringen

Ik maak graag kennis met u

Wij geven u graag alle informatie