Vind de geschikte interim-gemeentesecretaris voor uw organisatie

Foto: Dimitri Horsthuis-Tangelder

Aan het vinden van een gemeentesecretaris die past bij de organisatie, gaat idealiter een uitgebreid en vakkundige werving en selectieprocedure vooraf. Bij de gemeente Overbetuwe deden ze dat maal twee. De gemeente zocht namelijk een interim-gemeentesecretaris, die later vervangen zou worden door een vaste gemeentesecretaris. Geerts & Partners’ senior interim-manager Marc Knaapen vervulde de tijdelijke functie én ondersteunde de tweede werving en selectieprocedure.

Een interim professional als beste keuze 

Wethouder bij de gemeente Overbetuwe Dimitri Horsthuis-Tangelder was betrokken bij beide werving en selectieprocedures. Gezien de eis dat met een nieuwe burgemeester ook een nieuwe gemeentesecretaris start, was er eerst een interim-positie vrij bij de gemeenteOmdat we wisten dat de burgemeester na een jaar zou vertrekken, was een interim-functie de juiste oplossing.   

Selectieprocedure voor interim-functie

Iedere gemeente zoekt andere kwaliteiten in een kandidaat tijdens het werving en selectieproces. “We zochten iemand die rust uitstraalt, ervaring meebrengt, inhoudelijke kennis heeft en duidelijkheid scheptMarc heeft die kwaliteiten. Dat merkten we aan de manier waarop hij zich had ingelezen in de organisatie en hoe hij zijn boodschap formuleerdeHij wist wat er speelde en kon de vervolgvraag stellenHij neemt niet direct een antwoord voor waar aan maar vraagt analytisch door. Zijn kennis en kunde kwamen direct naar voren, vertelt Dimitri. 

Verschillen naast elkaar leggen

Zoals gebruikelijk maakten een selectiecommissie en een inspraakcommissie deel uit van deze procedure. “Die samenstelling is essentieel omdat mensen met verschillende achtergronden anders naar een persoon kijken. De één let inhoudelijk op de antwoorden die de kandidaat geeft. Terwijl de ander kijkt naar non-verbale communicatie. Dat zijn belangrijke aspecten die meegenomen worden in de overweging. Iemand kan namelijk nog zoveel vakkennis hebben, als hij of zij de boodschap niet sterk formuleert of constant naar de grond staart, wordt het lastiger om een organisatieverandering op poten te zetten.” 

Vaste gemeentesecretaris 

Twee jaar na het afronden van de interim-opdracht als gemeentesecretaris was Marc betrokken bij het werving en selectieproces. Hij hielp bij het vinden van de vaste invulling, DimitriDat was waardevol. Marc kon door zijn eerdere ervaring inzicht geven in processen en het reilen en zeilen van de organisatie. Ook kende hij alle collega’s en wist hij dus wat voor type kandidaat daartussen zou passen. Mede dankzij hem vonden we een geschikte match.” 

Benieuwd wat Marc Knaapen als interim-gemeentesecretaris voor uw organisatie kan betekenen? Binnenkort is hij weer beschikbaar.

Neem contact op met Marc Knaapen

 

Vind ook een geschikte match voor de beschikbare functie in uw organisatie. Eventueel met meerdere werving -en selectieprocedures. Geerts & Partners helpt u uw vraag helder te formuleren.  

Stel Carelien uw vraag

Bekijk de andere cases of neem contact op met Carelien

Meer weten?

Bekijk de andere cases

Lees meer over hun ervaringen

Benieuwd wat Geerts & Partners voor u kan betekenen?