Robin Abma
‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’

“Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.” In dat motto kan ik me goed vinden. Nieuwe dingen ga ik graag aan. Ik ben nieuwsgierig en daag mezelf graag uit. Met die instelling kwam ik ook per toeval in het coaching vak terecht. En deze denkwijze pas ik nu weer toe als loopbaanregisseur. Ik trigger mensen graag om breder te denken, nieuwe dingen te ontdekken en geef ze als het nodig is het laatste zetje.

Per toeval een coach

Mijn drive om nieuwe dingen uit te proberen en te ontdekken bracht mij in de muziek. Wat tokkelen op een gitaar en voor ik het wist, speelde ik in een band met vrienden van me. Wat ik overigens nog altijd met plezier doe. Maar na verloop van tijd realiseerde ik me ook dat ik wel iets van een studie kon gebruiken om ook andere paden te bewandelen.

Mijn loopbaan begon als P&O-medewerker waarbij ik me focuste op tijdelijk personeel. Het uitzendbureau waar ik mee samenwerkte, vroeg mij na verloopt van tijd of ik niet bij hen als coach wilde werken. Zij zagen mij dat wel doen. Zelf had ik totaal geen ervaring, maar ik was wel toe aan iets nieuws. Daarom dacht ik: ‘laat ik het eens proberen, kijken of ik het kan’.

Het goede in mensen naar boven halen: daar haal ik energie uit. Welke gedragingen of eigenschappen staan iemand in de weg? Die probeer ik om te buigen naar iets positiefs. Mijn doel is niet om iemand te veranderen, maar om zijn of haar innerlijke barrières weg te halen.” – Robin Abma

Mens is geen verdienmodel

Het harde geld verdienen was nooit mijn eerste drijfveer. Natuurlijk is het onderdeel van werk. En als muzikant en zelfstandig coach verdiende ik ook gewoon mijn boterham. Maar tegelijkertijd ben ik ervan overtuigd dat mensen geen verdienmodel zijn. Ik vind het veel belangrijker dat je als coach werkt met je hart. Een ander verder helpen, staat centraal.

Die menselijke maat heb ik van thuis uit meegekregen. Daar leerde ik dat je er voor anderen moet zijn. Mijn moeder haalde bij wijze van spreken zwervers van straat en liet ze bij ons aanschuiven voor de maaltijd. Voor elkaar zorgen vond zij belangrijk en dat droeg ze ook uit. Ik voel dat ook zo, al is het in iets mindere mate.

Tot actie overgaan

Als coach vind ik het erg belangrijk om een band te scheppen met de kandidaat. Maar door alleen te blijven zoeken en wat vaag te blijven in het traject, help je mensen niet echt verder in het mobiliteitsdienstverband. In eerste instantie moet er alle ruimte zijn voor emotie, maar uiteindelijk is het tijd voor actie. Door naar de volgende stap. Dus drijf ik mensen ook om tot actie over te gaan, te solliciteren en naar de toekomst te kijken.

Als ik bemerk dat iemand toe is aan actie, geef ik waar nodig het laatste zetje. Natuurlijk is het spannend om weer te solliciteren, dus stellen sommigen dat liever uit. In dat geval ga ik ernaast zitten en stel ik voor om samen te bellen en brieven te sturen. Even in het diepe gooien is soms nodig. Meestal zitten de kandidaten vol energie als ze klaar zijn. Dan heb ik mijn doel bereikt.

Soms hebben kandidaten koudwatervrees. Als ik merk dat ze wel klaar zijn voor de volgende stap, geef ik ze een duwtje in het water. Zwemmen kunnen ze namelijk wel.”

Directe klik

Mijn weg naar Geerts & Partners was heel ongedwongen. Ik was wel op zoek naar een nieuwe baan, maar nam de tijd om uit te zoeken wat ik precies wilde. Voor mij is het gevoel dat ik bij een bedrijf heb, enorm belangrijk. Hoe mensen met elkaar omgaan en wat ze vinden, wil ik graag weten voordat ik ergens solliciteer. Met Marieke voerde ik een vrijblijvend gesprek. Dat duurde uiteindelijk ruim twee uur en klikte direct. Later sprak ik nog drie andere collega’s en bij hen was dat precies zo.

Alsof je staart ervan gaat kwispelen: dat omschrijft het best het gevoel dat ik bij Geerts & Partners kreeg. Tot op de dag van vandaag heb ik dat gevoel. Ik ga fluitend naar mijn werk. Het fijne is dat iedereen hier de ruimte krijgt om te doen waar hij of zij goed in is en energie uit haalt. Mensen kunnen veel, maar niet alles. Dat je hier de ruimte krijg om te doen wat bij je past, vind ik enorm fijn.

Neem contact op met Robin Abma

Benieuwd naar wat Robin voor jou kan betekenen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer blogs

Blogs
Wij gaan verhuizen! Stadhuisplein 75D, Tilburg

Wij gaan verhuizen! Stadhuisplein 75D, Tilburg

HR Event 2024

HR Event 2024

Blogs

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en evenementen.