Hoe Stan (20) met 4watoto 22 weeskinderen aan een thuis hielp

Stan van der Weijde had zijn vwo-diploma op zak, de wereld voor zich en besloot die te ontdekken. Als 18-jarige nam hij een tussenjaar. Reisde de wereld rond van Japan tot Marokko. In januari 2020 bracht zijn reislust hem in Congo. De toen 19-jarige Stan wilde er een vulkaan beklimmen en berggorilla’s zien. Maar zijn avontuur nam een andere wending.

“Mijn gids bracht me in de stad Goma. Ik werd direct door de cultuur en levendigheid gegrepen. Evenals door de vele straatkinderen. Het beeld van een jongetje dat op straat sliep met een waterfles als kussen, staat voor altijd op mijn netvlies. Deze kinderen waren aan hun lot overgelaten. Zij hadden geen ouders en geen thuis.” In shock keerde Stan terug naar zijn hotelkamer. De vraag ‘hoe kan dit?’ veranderde in ‘wat kan ik doen?’

Iets terug doen

Foto: Kinderen in het 4watoto weeshuis

“Ik schreef op wat ik had gezien en wat me zo aangreep en stuurde dit naar mijn familie en vrienden in Nederland. Met daaronder de vraag of zij wat geld wilden doneren om iets voor deze kinderen te organiseren. In één nacht tijd had ik achthonderd euro opgehaald.” Samen met de manager van het hotel waarin Stan verbleef, Aline Rehema, besloot hij een diner voor 35 kinderen te organiseren.

“De blijdschap na zo’n diner is geweldig om te zien. Ineens veranderen straatkinderen dan in normale kinderen die spelen, dansen en lachen.  Tegelijkertijd weet je dat ze na het eten weer de straat op gaan. Dat is een lastig besef. Net zoals het feit dat er voor de deur van het hotel nog meer kinderen stonden te wachten in de hoop dat zij ook mochten eten. Dat is moeilijk, ondanks dat ik weet dat ik in mijn eentje niet alle kinderen kan helpen.”

Yris (ABGL, Geerts & Partners en MZ Services) staat voor inspireren. Het beste uit jezelf halen. Wij hopen anderen te verrijken met onze werkzaamheden. Door onszelf te blijven ontwikkelen en jou te helpen groeien. Inspiratie vinden wij in onze collega’s, onze opdrachtgevers, kandidaten, relaties en leveranciers. Zo lieten wij ons dit jaar inspireren door Stan van der Weijde. Een jongen van twintig die kinderen in Congo een thuis biedt met zijn organisatie 4watoto.

4watoto

Eenmaal terug in Nederland bleef het knagen. Stan onderhield contact met Aline, de manager van het hotel. Samen wilden zij iets doen voor de vele straatkinderen. 4watoto, voor kinderen in het Swahili, was een feit. Aline’s opa had haar een stuk land in Congo geschonken. “Toen begon ik met crowdfunding om daar een huis op te bouwen. Op goed gevoel en met 2500 dollar op zak vertrok ik in maart weer naar Congo.”

We bieden de kinderen niet alleen onderdak, maar vooral een thuis. Een plek waar ze zich kunnen ontwikkelen en hun dromen waar kunnen maken. – Stan van der Weijde

Foto: Stan bij het weeshuis in Goma

Stap voor stap begon Stan met lokale bouwvakkers aan zijn project. “Iedere stap deelde ik op de socialmediakanalen van 4watoto. Zo zagen sponsoren waar het geld heen ging en stimuleerden we anderen om ook te doneren.” Inmiddels staat er één verdieping en huisvest 4watoto 22 kinderen, 11 jongens en 11 meisjes in de leeftijd 8 tot 14 jaar. Het Congolese team bestaat inmiddels uit 14 man: twee verzorgers, koks, bewakers, leraren en natuurlijk de manager Aline, ook wel de mama.

Doelen

Ondanks dat Stan – met inmiddels een team om zich heen – al een hoop heeft bereikt, is het project nog niet klaar. “De verschillende mensen met hun expertises die de stichting steunen, zowel in Congo als in Nederland, maken dit allemaal mogelijk. Het doel is nu om financieel stabiel te worden. Ik wil voor minimaal een half jaar weten dat er genoeg is om de kinderen te voorzien van eten en kleding.”

“Op de lange termijn bouwen we graag een extra schoollokaal in ons huis. Er is er nu één waarin alle 22 kinderen les krijgen. In de toekomst delen we hen graag in op niveau. We blijven in beweging voor de kinderen en als het even kan zoek ik ze in de zomer weer op.”

Dit jaar sponsort Yris vanuit de kerstgedachte 4watoto zodat de organisatie financieel stabieler wordt en het nieuwe klaslokaal iets dichterbij komt.

Neem contact met ons op

Laat hier je gegevens achter.

Bekijk andere nieuwsberichten

Andere bekeken ook
Wij gaan verhuizen! Stadhuisplein 75D, Tilburg

Wij gaan verhuizen! Stadhuisplein 75D, Tilburg

HR Event 2024

HR Event 2024

Andere bekeken ook

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en evenementen.

Lorem ipsum dolor sit amet, Privacy beleid.