Foto: Rodney Weterings

Debatteren met de gemeenteraad, overleggen met onderwijsinstellingen, meedenken met gebiedsontwikkeling of in gesprek gaan met buurtbewoners? Een wethouder doet het allemaal. Het is een uitdagende en vooral bijzondere baan die behoorlijk wat van iemand vraagt, maar ook een schat aan veelzijdige ervaring, kennis en inzicht oplevert. Bij Geerts & Partners werken we dagelijks met (oud)-wethouders en -bestuurders en weten we wat ze in huis hebben. Een wethouder die afzwaait is wat ons betreft een aanwinst voor elke organisatie. Omdat het voor veel werkgevers buiten het publieke domein – maar zeker ook binnen dat domein – een ongrijpbaar beroep blijft, laten we voormalig wethouder Berend de Vries en voormalig wethouder Rodney Weterings aan het woord in deze korte blogserie. Zij delen hun visie op het wethouderschap en leggen uit waarom een afzwaaiend wethouder of voormalig bestuurder dankzij zijn of haar opgedane ervaringen juist waarde kan toevoegen aan organisaties. In deze blog leest u het verhaal van Rodney Weterings.

Wethouder worden? Daar is visie, kennis en daadkracht voor nodig

Rodney Weterings, partner en senior-adviseur bij FRAEY Partners in Publieke Waarde. Voormalig wethouder van ’s-Hertogenbosch tussen 2006 en 2011. Portefeuilles: cultuur, volkshuisvesting, grotestedenbeleid, welzijn. Interim-wethouder in 2013 en 2014 in Tilburg. Portefeuilles: Spoorzone, onderwijs- en studentenzaken, jeugd en decentralisatie jeugdzorg.

Wethouder: steeds meer alliantie-vraagstukken

“Als wethouder heb je een bijzondere positie. Een maatschappelijk passe-partout. Maar, je kunt het nooit alleen. Je moet je bewust zijn van wederzijdse afhankelijkheden bij elke maatschappelijke opgave die je beetpakt. Je functioneert bij de gratie van politiek vertrouwen van je gemeenteraad en burgers. Daarvan moet je je steeds bewust zijn en daar moet je zuinig op zijn.

Het kernambacht van een wethouder bestaat in toenemende mate uit alliantie-opgaven. Dat komt onder meer doordat de problematiek waar je mee te maken krijgt, steeds ingewikkelder wordt. Door decentralisaties en door de sterkere nadruk op de eigen kracht van mensen. Dat betekent dat je als bestuurder in toenemende mate anderen nodig hebt in het gemeentelijke en regionale speelveld. Kortom: je bouwt praktijkallianties en relaties op die langer dan een bestuursperiode mee moeten gaan en die productief moeten zijn.

Samenwerkingsvaardigheden worden steeds belangrijker voor het ambt. Je moet goed kunnen luisteren en ruimte weten te creëren tussen verschillende belangen.

Samenwerkingsvaardigheden worden steeds belangrijker voor het ambt. Zeker in een grote stad. Kort door de bocht gezegd, bemiddel je tussen staat en straat. Je moet goed kunnen luisteren en ruimte weten te creëren tussen verschillende belangen. Dat vergt visie, kennis en daadkracht.

Van een gewone baan naar een unieke functie

Wil je wethouder worden, dan moet je goed weten waar je aan begint. Je wordt van een ‘gewone’ baan gekatapulteerd in een unieke functie die steeds vaker maar een periode duurt. De omloopsnelheid van wethouders ligt hoog en er kleeft een arbeidsmarktrisico aan als je in het publieke domein verder wil. Je hebt in ieder geval geen garantie dat je na je ambtsperiode moeiteloos doorstroomt naar een andere baan. Zeker niet in een salarisschaal die vergelijkbaar is met die van een wethouder. Daarom doe je er goed aan om al tijdens je werk als wethouder na te denken over de competenties die je hebt opgedaan en welke richting je op wil.

Denk al tijdens je ambtsperiode na over je toekomst

Wethouder worden – bestuurder – sloot goed aan op mijn eerdere carrière en opleiding. Toen ik stopte, kwam ik in een managementrol terecht. Daar heb ik geleerd dat bestuurder en manager zijn, in twee verschillende categorieën valt. Managen vergt een hele andere skillset en het was best ingewikkeld om voor mezelf uit te vinden wat bij me paste. Wat bleek: ik ben een echte bestuurder. Visie ontwikkelen, reflecteren, inleven in anderen, bemiddelen, coachen en samenwerkingen creëren. Daar ligt mijn kracht. Gecombineerd met die politiek-bestuurlijke bril en ervaring in het publieke domein zit ik bij FRAEY en in mijn nevenfuncties meer dan op mijn plek.

Je doet er goed aan om al tijdens je werk als wethouder na te denken over de competenties die je hebt opgedaan en welke richting je op wil.

Het is dus belangrijk om al tijdens je ambtsperiode na te denken over je toekomst erna. Wat voor type werk past bij je, welke vaardigheden heb je opgedaan die waarde toevoegen aan de organisatie van je nieuwe werkgever? Maak dat helder voor jezelf of roep de hulp in van een gespecialiseerde partij als Geerts & Partners om je daarbij te ondersteunen. Relatief gezien bestaat er nou eenmaal een grote terughoudendheid om oud-wethouders te laten landen. Werkgevers vinden het lastig inschatten wat hun ervaring nu echt waard is. Een adviseur als Geerts & Partners kan juist die terughoudendheid wegnemen.

Vaardigheden die een positieve bijdrage leveren

Afhankelijk van de rol die ze hebben vervuld tijdens hun ambt: waardevol zijn wethouders absoluut. Ze hebben een goed netwerk én het vermogen om dat netwerk te onderhouden. Dat vraagt ook ambachtelijkheid. Ze kunnen door de ogen van bestuurders naar de realiteit kijken, kunnen snel situaties inschatten in een (ambtelijke) organisatie, hebben gevoel voor het politiek-bestuurlijke samenspel en weten hoe ze belangen moeten behartigen. Met andere woorden: in het publieke domein – maar zeker ook binnen organisaties die werken voor het publieke domein – kunnen voormalige bestuurders een enorm positieve bijdrage leveren.”

Nieuwsgierig wat wij voor u kunnen betekenen in uw weg naar een nieuwe functie?  

Herbert Zilverentant gaat graag met u in gesprek.

Wat is APPA-begeleiding?

Professioneel, discreet en kundig. Zo kunnen we onze APPA-begeleiding noemen. Wanneer u als voormalig politiek bestuurder, wethouder, burgemeester of gedeputeerde uw ambt neerlegt, opent zich een wereld van carrièremogelijkheden. Samen geven we uw traject naar een nieuwe functie vorm. Uiteraard toegespitst op waar uw interesses en competenties liggen. We begeleiden, ontzorgen en adviseren. Met onze geaccrediteerde Appa-begeleiding solliciteert u effectief en voldoet u ook volledig aan uw verplichting tot re-integratie.

Benieuwd naar de ervaringen van anderen? Lees meer op onze casepagina.