Door: Sander Geerts

Foto: Sander Geerts

Zoomen, teamsen, videomeetings en bellen: het werkleven wordt afstandelijker ten tijde van corona. De persoonlijke gesprekken en verbinding vind ik juist zo belangrijk. In ons werkgebied, maar eigenlijk overal. Iemand voor het eerst ontmoeten of gesprekken voeren over zijn of haar loopbaan, is lastig online. Er zit letterlijk een afstand tussen jou en de gesprekspartner. Daarom nodig ik mensen uit om bij mij in de Oisterwijkse bossen te komen wandelen of op een locatie bij u in de buurt.

Aan de wandel met Sander

Inmiddels wandel ik zo’n drie keer per week met onze kandidaten en relaties en ik ben er zeer over te spreken. We lopen zo’n vijf kilometer en zijn zo een uur onderweg. Ik merk dat tijdens het wandelen je hart luchten gemakkelijker is. We houden sowieso 1,5 meter afstand of lopen soms achter elkaar. En je praat makkelijker “van je af”, dat is anders dan in een gesprek op kantoor. Je maakt echt connectie tijdens zo’n wandeling. Niet alleen het bijpraten werkt goed, ook nieuwe ontmoetingen zijn prettig.

Betere gesprekken

De gesprekken die ik voer tijdens het wandelen, zijn persoonlijker. Mensen praten sneller en makkelijker over zichzelf. Het scheelt natuurlijk dat je aan het wandelen bent en je ook daarop concentreert. Ook mogen er stiltes vallen. Waar dat ongemakkelijk voelt tegenover elkaar aan tafel, is dat nu helemaal niet erg. Sterker nog, het is een mooi moment voor reflectie of om even te bedenken wat je wilt vertellen.

Dat praten makkelijker gaat als u loopt, is helemaal niet raar. Neuropsycholoog Erik Scherder legt dat uit in een artikel op Nu.nl. Hij stelt dat wandelen de verbinding tussen de frontale en temporale hersenkwab stimuleert. Deze is nodig om te navigeren, maar hierdoor neemt het empathisch vermogen ook toe. U creëert sneller een band met de ander. Tegelijkertijd stimuleer het de prefrontale cortex, waardoor zelfreflectie en redenerend vermogen bevorderd wordt. Het remt ook stress. Het resultaat? Een gemakkelijker en meer ongedwongen gesprek.

Ik heb zelf ook de ervaring dat gesprekspartners meer open zijn tijdens een wandeling. Ik sprak bijvoorbeeld met iemand over diens carrière en wat er steeds goed of minder ging. Vrij spontaan maakte zij de vertaalslag naar haar eigen achtergrond en gezinssituatie van vroeger. Daar lag de oorzaak van het patroon in haar loopbaan. Natuurlijk kun je aan tafel ook tot deze conclusie komen. Maar nu was het gesprek een stuk luchtiger en verliep het bijna vanzelf. Er hangt ook minder gewicht aan, want je loopt door en stapt er zo letterlijk overheen.

Gezondheidsvoordelen

Het is heel prettig om tijdens een wandeling een goed gesprek te voeren en een band op te bouwen met iemand. En het is gezond. Als we voortaan een uur wandelen in plaats van weer online afspreken, komt je nog eens buiten. Ze zeggen wel eens: zitten is het nieuwe roken. De coronacrisis maakt ons allemaal kettingrokers.

Dat dagelijks bewegen gezond is, weten we wel. En dat buitenlucht belangrijk is, is ook geen nieuws. De voordelen van even wandelen, ervaar je al heel snel. Met maar twintig minuten lopen verhoogt je productiviteit en energie al. En je wordt er creatiever van. Twintig minuten is natuurlijk nog erg kort, maar zelfs dat maakt al een enorm verschil.

Ik ben nu al overtuigd van het effect van samen wandelen en elkaar spreken. Dit laat ik niet achter me na de coronacrisis. Ook omdat het goed is om buiten te komen. Hoe fijn is het om dat in je werktijd te integreren? De Oisterwijkse bossen is ook nog eens een prachtige omgeving. Nu doen we nog een koffie-to-go. Na corona maken we een pauze bij Boshuis Venkraai. Maar het echte gesprek vindt buiten plaats.

Ga ook wandelen met Sander en heb een goed gesprek.

Plan een wandeling met hem in